logo-prozorro акредитований майданчик

Прозорі аукціони Держрезерву на офіційному майданчику ProZorro.Sale

Заснований ще у 1991 р., Держрезерв входить до системи центральних органів виконавчої влади. Його головним завданням є практичне впровадження спланованої урядом політики, що безпосередньо стосується стратегічних резервів нашої країни. Як зазначається на rezerv.gov.ua – офіційному сайті Держрезерву України – свою нинішню назву установа отримала у 2010 р. Ще через чотири роки Кабінет Міністрів затвердив окреме положення, що наразі регулює його діяльність. Про свою роботу відомство звітує безпосередньо уряду, а також діючому Міністру розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Відповідно до чинного законодавства, Державне агентство резерву України виконує наступні функції:

  • подає Міністру на розгляд пропозиції по вдосконаленню існуючої політики в даній сфері;
  • в масштабах всієї країни контролює правильне виконання законодавства, що стосується формування та управління матеріальними активами держрезерву;
  • самостійно управляє матеріальними цінностями, що формують загальний державний резерв;
  • для забезпечення своєї діяльності створює сучасні науково-методичні, методологічні і аналітичні розробки;
  • на основі отриманих даних Держрезерв України складає повний перелік продукції та матеріальних цінностей, які утворюють стратегічний запас нашої країни;
  • займається логістикою, відвантаженням, зберіганням, цільовим використанням, вчасним списанням та відновленням запасів національного держрезерву;
  • домовляється з постачальниками, відповідає за обсяги та якість закуплених товарів;
  • розглядає пропозиції інших органів виконавчої влади щодо формування запасів матеріального резерву;
  • організовує довгострокове зберігання окремих категорій товарів матеріального резерву.

Прозорі аукціони Державного агентства резерву в електронній системі Prozorro.Sale

В даний момент у підпорядкуванні Держрезерву знаходяться 33 державні підприємства, які географічно розташовані майже в кожній області України. Сюди входять:

  • сім комбінатів, що виконують роль складів і холодильних камер;
  • п’ять нафтопереробних комбінатів;
  • чотири хлібні бази та шість хлібокомбінатів.

Також установа має власний Науково-дослідний інститут, який знаходиться у м. Київ.

Загальний перелік об’єктів, що зберігаються в «коморах» Держрезерву, складається з 70 найменувань товарів стратегічного значення (сюди відносяться запаси продовольства, нафта, пальне, сировина для промислового виробництва) і 3 800 пунктів продукції, яка формує мобілізаційний резерв. Відповідно до прийнятого графіка активи, чий термін придатності добігає кінця, підлягають списанню та подальшій реалізації. Відповідно, за виручені кошти Державне агентство резерву України має вчасно оновлювати стратегічні запаси. Довгий час всі ці процеси проходили за старими, ще радянськими схемами. Громадськість не мала вільного доступу до інформації по запланованих торгах, а самі аукціони відбувалися фактично за зачиненими дверима.

Однак зовсім скоро на установу чекають кардинальні зміни. 06 грудня 2019 р. нинішній голова Держрезерву Ярослав Погорілий повідомив про запуск нового проекту. У найближчому майбутньому установа планує реалізовувати списані об’єкти матеріального і мобілізаційного резерву виключно через електронні майданчики системи Прозорро.Продажі.

Відкриті аукціони Prozorro.Sale проводяться в Україні з жовтня 2016 р. – вже через шість місяців сучасний підхід до проведення торгів приніс державі перший мільярд. Вільний продаж запасів Держрезерву допоможе відомству остаточно подолати корупцію і, що важливо, вчасно оновлювати стратегічні фонди країни.

Як взяти участь в аукціоні Держрезерву України на електронному майданчику sale.ueex.com.ua

Для того, щоб прийняти участь у відкритих торгах даної установи, представникам бізнесу необхідно попередньо зареєструватися на електронному майданчику «Української енергетичної біржі». Наша компанія більше 10 років надає широкий спектр біржових послуг, останні три роки майданчик успішно співпрацює з ДП «Прозорро.Продажі».

Фахові консультанти УЕБ дадуть відповіді на всі питання, пов’язані з онлайн-аукціонами Держрезерву чи будь-якого іншого підприємства. Телефонуйте на гарячу лінію (044)33-77-765, підписуйтеся на нашу Email-розсилку, канали біржі у Viber, Telegram та FB-сторінку та вчасно дізнавайтеся про цікаві аукціони.