logo-prozorro акредитований майданчик

Фонд держмайна приватизує об'єкти у Prozorro.Sale

З 1991 року за сферу приватизації в країні відповідає Фонд держмайна. З моменту свого створення в 1991 році Фонд проводить регулюючу політику при продажу держвласності. Також на нього покладено ряд інших функцій.
Тривалий час будь-яке рухоме або нерухоме майно в Україні могло перебувати лише в державному, колективному або особистому володінні. Приватна власність була під забороною. Планова економіка, побудована за соціалістичним принципом, дозволяла громадянам мати особисте майно у вигляді предметів побуту, авто- і мототранспорту, кооперативної квартири, односімейного будинку і ділянки землі.
Роздержавлення власності почалося на початку 90-х років. Щоб цей процес проходив відповідно до чинного на той час законодавства, був створений Фонд державного майна. Ця організація уповноважена виконувати наступні функції:
  • Розробляти програми приватизації на наступний рік.
  • Визначати об'єкти державної власності, що підлягають продажу на ринкових умовах.
  • Управляти корпоративними правами підприємств, майно яких повністю або частково належить державі.
  • Розробляти законопроекти та подавати на розгляд Верховної Ради та власні нормативно-правові акти.
  • Проводити міжнародну співпрацю з іноземними організаціями і державними установами з питань, якими володіє Фонд державного майна України.
  • Створювати комісії для інвентаризації об'єктів, що перебувають у власності держави.
  • Передавати об'єкти держвласності в оренду господарюючим суб'єктам.
  • Організовувати продаж майна за допомогою відкритих аукціонів в електронній системі ProZorro.Sale.
Крім головного офісу, організація має регіональні підрозділи у всіх областях України. Фонд держмайна в Харкові, Львові, Одесі та інших містах здійснює контроль над державною власністю, а також виконує інші функції, пов'язані з його повноважень. Це відноситься, в тому числі, до приватизації. З 2018 року відчуження об'єктів держвласності відбувається на акредитованих в системі Прозорро.Продажі торгових майданчиках.

Вплив Фонду держмайна на приватизаційні процеси

Розпорядження нерухомістю та іншими об'єктами, якими в повній або частковій мірі володіє держава, може відбуватися на постійній основі або з метою їх підготовки до продажу. Згідно з нормами законодавства, Фонд держмайна України зобов'язаний реалізувати об'єкти за заздалегідь затвердженим планом приватизації, але виключно на ринкових умовах. З 2018 року власність, оціночна або балансова вартість якої не перевищує 250 мільйонів гривень, повинна продаватися через систему електронних торгів Прозорро.Продажі.
Реалізація об'єктів малої приватизації відбувається через авторизовані торгові майданчики: такі як sale.ueex.com.ua, що належить Українській енергетичній біржі. На цьому майданчику представлені приміщення та інші об'єкти, які готуються до продажу через ProZorro.Sale. Після реєстрації на sale.ueex.com.ua користувач може подавати заявки на участь в приватизації будь-яких доступних в системі об'єктів державної і комунальної власності.