logo-prozorro акредитований майданчик

Мала приватизація – проведення аукціонів у системі Prozorro.Sale

У липні 2018 року в Україні стартувала мала приватизація за новими правилами. Програма реалізації об’єктів комунального та державного майна під назвою Прозорро.Продажі має певні відмінності від попередніх методів відчуження нерухомості. Передусім, вона дозволяє більш ефективно залучати приватний капітал.
Мала приватизація – це роздержавлення земельних ділянок, майнових комплексів, складів та інших нежитлових приміщень, що знаходяться на балансі місцевої влади або Фонду держмайна.
Програма Прозорро.Продажі передбачає реалізацію на аукціоні об’єктів вартістю до 250 мільйонів гривень.

Особливості приватизації майна через систему ProZorro

Потенційним учасникам торгів треба усвідомити, що системи ProZorro Держзакупівлі та Прозорро.Продажі різні за формою. У першому випадку йдеться про тендерні закупівлі. Друга система створена для організації відкритої приватизації комунального та державного майна.
Об’єднують ProZorro та Прозорро.Продажі принципи проведення аукціону. Найбільш важливими серед них є:
  • Відкритість усіх етапів тендерного процесу.
  • Повна звітність щодо результатів аукціону з продажу або тендерної закупівлі.
  • Відсутність дискримінації заявок від учасників.
  • Можливість брати участь у приватизації (закупівлі, продажу) незважаючи на регіон її проведення.
  • Наявність приватних торгових майданчиків, акредитованих організаторами системи.
Участь у приватизаційному процесі починається з обрання торгового майданчика, на якому будуть проводитися торги. Одним з них є сайт Української енергетичної біржі – sale.ueex.com.ua. На акредитованому майданчику системи Прозорро.Продажі представлена інформація про всі аукціони, доступні на prozorro.sale.
Клієнти sale.ueex.com.ua забезпечуються кваліфікованою підтримкою менеджерів. Це дає змогу швидко підібрати та подати заявку з урахуванням усіх вимог до об’єкту. Якщо учасник має складність із підбором аукціону, менеджер акредитованого торгового майданчика може допомогти у вирішенні цієї проблеми. Про появу в системі нових об’єктів можна дізнатися через електронну поштову розсилку.

Що треба знати перед подачею заявки до аукціону з малої приватизації в системі Прозорро.Продажі

Багато років приватизація в Україні відбувалася за вкрай недосконалою процедурою. Практично на кожному етапі, від формування лоту до відбору учасників та визначення переможця, існував корупційний ризик. Сьогодні, завдяки Прозорро, цей фактор мінімізований.
Щоб взяти участь у торгах на акредитованому майданчику sale.ueex.com.ua, підприємець чи уповноважена особа приватної установи має дотримуватися такої процедури:
  • Зареєструватися на сайті sale.ueex.com.ua.
  • Обрати лот з доступного переліку, використовуючи параметри пошуку (регіон, бюджет, площа, дата проведення аукціону та ін.).
  • Подати заявку на участь у торгах.
  • Підготувати пропозицію з урахуванням можливого зростання ціни.
За наявності питань щодо об’єкту чи процедури участі у торгах Прозорро.Продажі користувач може скористатися допомогою одного з менеджерів майданчика sale.ueex.com.ua.