logo-prozorro акредитований майданчик

Купівля активів банку

У світі вже давно прийнято вважати, що купівля актив неплатоспроможного банку - це цілком вдала інвестиція. Потенційні покупці моніторять аукціони, шукаючи привабливі об'єкти на аукціонах з продажу майна ліквідованих банків, в тому числі і заставного, яке перейшло на їх баланс. Поступово таке ставлення починає вкорінюватися і в Україні. Тільки протягом одного тижня в квітні 2017 року фондом гарантування вкладів фізичних осіб на аукціони в системі Прозорро.Продажі було виставлено майно 53 банків-банкрутів на суму в 5,5 мільярдів гривень. Протягом квітня і травня частина цього майна була продана, дозволивши команді творців 1 червня 2017 відзвітувати про перший мільярд гривень доходу, отриманого через систему ProZorro.Sale.

Купити активи банку, щоб вигідно вкласти гроші

Одними з найбільш привабливих лотів вважалося 51 паркувальне місце, що належало банку Надра. Парковка в Києві в одному з центральних районів міста - покупка дуже вдала, такі об'єкти виставляються на продаж досить рідко. Як цікаву інвестицію, що продається в якості заставного майна, можна розглядати майно, що перейшло на баланс Актабанка - Мокрянський гранітний кар'єр в селі Кремінна Запорізької області. Об'єкт має всі необхідні ліцензії для видобутку, хороші запаси граніту і можливості розширення видобутку.
Є велика ймовірність зробити вдалу операцію і придбати цінне майно нижче його ринкової вартості, якщо купити банківський актив у вигляді житлової або нежитлової нерухомості. Найчастіше - це приміщення колишніх відділень банків або квартири, які перейшли до банку, визнаному згодом неплатоспроможним, як заставне майно від клієнтів. Зміст таких об'єктів вимагає постійних витрат (як мінімум, це щомісячні комунальні платежі), тому ФГВФО зацікавлений у якнайшвидшому їх продажу.
Зі списком всіх нежитлових приміщень, доступних для покупки через аукціони в системі Прозорро.Продажі можна ознайомитися на web-сайті Товарної біржі «Українська енергетична біржа». Можливо, саме в вашому місті виставлені на продаж будинок або квартира за привабливою ціною і з стовідсотково гарантованою «чистою» операцією купівлі.

Реалізація проблемних активів банків-банкрутів

Існує ряд банківських активів, які на перший погляд не здаються такими привабливими, як заставна нерухомість, що перейшла на баланс неплатоспроможних банків. Це проблемні кредити, раніше видані фізичним або юридичним особам, що ліквідуються в даний момент банком. У січні 2017 року фондом гарантування вкладів фізичних осіб була істотно спрощена процедура купівлі кредитних портфелів банків, визнаних банкрутами. Раніше такі активи дозволялося купувати тільки фінансовим установам, тепер ці обмеження зняті. Завдяки новим правилам викупити права вимоги по кредиту можуть будь-які юридичні або фізичні особи за винятком боржників і / або поручителів по даному кредитному договору. Нововведення дозволяє істотно розширити коло потенційних покупців, сприяючи тим самим зростанню конкуренції між учасниками аукціонів.
Бажаємо вам вдалих торгів!