logo-prozorro акредитований майданчик

Реалізація заставного майна банків України

Реалізація заставного майна, яке перейшло на баланс банків, пізніше визнаних неплатоспроможними, як спосіб компенсації вкладів фізичних осіб - поширена міжнародна практика, що активно застосовується і в сучасних українських реаліях. Щоб продаж активів банків-банкрутів здійснювався в максимально короткі терміни і за максимально можливої вартості, починаючи з 2017 року ця процедура, згідно з Регламентом, проводиться тільки через систему Прозорро.Продажі. Дана система відноситься до системи Prozorro і побудована на його базових принципах: відкритості і доступності.

Проблемні банки: реалізація заставного майна та формування ліквідаційної маси

Комерційні банки, визнані Національним Банком України неплатоспроможними, підлягають ліквідації. Процедура ліквідації включає в себе формування ліквідаційної маси, яка проводиться Фондом гарантування вкладів фізичних осіб шляхом інвентаризації майна ліквідованих банків. Ліквідаційна маса формується протягом шести місяців (але не більше) з дня оголошення про відкликання банківської ліцензії.
Інформація про реалізацію заставного майна, яке перейшло на баланс банків України, визнаних неплатоспроможними, повинна бути оприлюднена на наступних ресурсах:
  • офіційний веб-сайт банку, чиє майно продається;
  • офіційний сайт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;
  • друковані засоби масової інформації, які були обрані дирекцією Фонду.
Вимоги щодо інформації, що міститься в оголошеннях і терміни їх публікації визначені в нормативних актах ФГВФО. В період формування ліквідаційної маси проводиться незалежна експертиза з оцінки вартості майна, призначеного для продажу. Експерти обираються шляхом кваліфікаційного відбору, проведеного Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Банки України: реалізація заставного майна, що перейшло на баланс банків, визнаних неплатоспроможними через систему Prozorro.Sale

Відчуження заставного майна українських банків, визнаних неплатоспроможними, відбувається після затвердження Фондом:
  1. способів, умов і порядку продажу;
  2. складу майна, що підлягає продажу.
Існують винятки, при яких відчуження можливо до такого затвердження. Наприклад, коли є ризики псування або втрати майна, що відчужується, допускається його продаж без дотримання перерахованих процедур.
По завершенню інвентаризації та формування ліквідаційної маси проводиться передпродажна підготовка, яка так само покладена на ФГВФО. Після чого Фонд зобов'язаний в найкоротші терміни виставити об'єкти на продаж в Prozorro.Sale.
Пріоритетне завдання - продати майно банку-банкрута як цілісного майнового комплексу. У разі, коли в такому вигляді продати активи не вдалося, реалізація банківського заставного майна здійснюється окремими лотами.
Стартова ціна аукціону Прозоро.Продажі не може бути нижчою оціночної його вартості. Однак, якщо до закінчення процесу ліквідації банку не будуть задоволені вимоги всіх кредиторів, допускається продаж його активів шляхом проведення відкритих торгів без обмеження мінімальної ціни.
Бажаємо вам вдалих торгів!