logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж землі на ринку незабаром почнеться на прозорих аукціонах

Ринок продажу землі відкривається уже в липні цього року, відповідно до Закону № 2178-10, що був підписаний Президентом у квітні 2020 року. Реформування нормативно-правових актів щодо купівлі-продажу аграрних угідь відбувається для того, щоб реалізувати право громадян на розпорядження землею, яке має діяти в усіх демократичних країнах. Однак залишається питання – яким чином відбуватиметься реалізація с/г ділянок?

 Відкриття ринку продажу землі в Україні

У липні цього року фізичні особи, які є громадянами України, зможуть стати учасниками ринку продажу землі. Це дозволить їм реалізувати, закладати до іпотечних банків чи набувати права власності на ділянки площею до 100 га. У 2024 році такі ж операції зможуть виконувати і представники приватного бізнесу, щоправда їм дозволяється купувати наділи площею до 10 000 га.

Надання громадянам таких можливостей дасть новий виток у розвитку агросектору та збільшить інвестиційні можливості у цій галузі. Кожен шостий українець має у своїй власності земельні паї, а новий Закон дозволить розпоряджатися ними на власний розсуд. Таким чином діяльність аграріїв активізується, а ВВП виросте мінімум на 1%. Отже, Україна збереже свої лідерські позиції серед експортерів с/г продукції.

Через довголітню заборону на продаж аграрних угідь вони лише здавалися в оренду строком на 7-50 років. Це спричинило утворення тіньового ринку та постійних незаконних махінацій. А відсутність конкурентних відносин між учасниками ринку призвело до знецінення орендної плати. 

Шквал критики не тільки від вітчизняних, а й від міжнародних експертів, зокрема Європейського суду, змусив український уряд скасувати мораторій. Натомість вільний ринок землі надасть можливість землевласникам вільно розпоряджатися своїми наділами.

Реалізація земельних ділянок почнеться вже незабаром, тому слід подбати про прозорі умови для всіх учасників торгів та про дотримання конституційних прав українців. 

 Продаж землі на ринку відбуватиметься на аукціонах Prozorro.Sale

Система електронних торгів Прозорро.Продажі була розроблена з метою подолання тотальної корумпованості при реалізації державного і комунального майна. Вона передбачає проведення онлайн-аукціонів на офіційних майданчиках, що мають відповідну акредитацію. Таким є ТБ «Українська енергетична біржа». Тут регулярно з’являються нові напрямки, такі як продаж необробленої деревини чи об’єктів «Укрспирту».

Новостворений ринок продажу землі допоможе вберегти українські угіддя від незаконного розпродажу корупціонерам і шахраям. А система Прозорро.Продажі дозволяє контролювати процес реалізації майна та висвітлювати інформацію про нього для громадськості.

На майданчику sale.ueex.com.ua ви можете знайти всі діючі на даний момент електронні торги та отримати детальні інструкції щодо участі в аукціонах від наших менеджерів за телефоном (044) 337-77-65.

Тримати руку на пульсі стосовно появи нових лотів чи відкриття напрямків допоможе Viber- і Telegram-бот від ТБ «Українська енергетична біржа» чи наша регулярна Email-розсилка.