logo-prozorro акредитований майданчик

Українська економіка та ринок землі як її важлива складова

Ринок землі в економіці країни відіграє значну роль. Довгий час він не функціонував повноцінно через заборону на продаж сільськогосподарських угідь. Однак новоприйнятий Закон № 2178-10 обіцяє його відкриття уже цього року.

Так, починаючи з 01 липня, фізичні особи зможуть купувати земельні ділянки площею до 100 га. Представники приватного бізнесу матимуть таку змогу лише у 2024 році, однак їхні угіддя зможуть досягати 10 000 га.

 Ринок землі і економіка України – прийняття Закону № 2178-10

Важливою складовою української економіки є ринок землі. Його створення забезпечить легалізацію і регулювання купівлі-продажу аграрних угідь, отже, це необхідний захід з боку влади, перший крок у якому вже зроблено.

До прийняття нормативно-правової бази ринкові відносини в аграрному секторі були безконтрольні. Але земельна політика в Україні зрушила з мертвої точки у березні 2020 року після прийняття Закону № 2178-10 про реалізацію ділянок сільгосппризначення. 

Впровадження повноцінного ринку землі, що передбачає право на володіння та розпорядження угіддями, є логічним етапом на шляху до вдосконалення земельних відносин у державі та збільшення ефективності користування аграрними ресурсами.  

Досвід інших країн показує доцільність створення таких умов. А ухвалення земельного законодавства має забезпечити використання закордонних інвесторів в інтересах нашої держави. 

Мораторій на продаж аграрних угідь протягом довгих років обмежував будь-які операції із земельними ділянками, зокрема іпотечні. Це в свою чергу не дозволяло робити рефінансування в економіку країни. 

Уберегти українські землі від незаконного продажу та тіньового ринку допоможе уже перевірена електронна система Прозорро.Продажі. Завдяки їй чесно працюють уже безліч напрямків: нерухомість, необроблена деревина, мала приватизація, спиртова галузь, користування надрами тощо. 

Понад 4 роки через процедуру публічних онлайн-аукціонів долається корупція у різних сферах, а Держбюджет отримує стабільний дохід. До електронних аукціонів на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа» може долучитися кожен охочий, пройшовши лише нескладну процедуру реєстрації за кілька хвилин.

 Відкриття ринку землі і економіка с/г виробництва

Ринок землі в економіці країни передбачає функціонування земельних ділянок як засобу виробництва. Вони в свою чергу є товаром, який може купуватися і продаватися за певну ціну, тобто користування аграрними ресурсами платне. 

Право приватної власності полягає у можливості відчуження, дарування, застави тощо. Ціноутворення на ринку землі формується відповідно до експертної грошової оцінки земельних паїв.

Узяти участь у справедливих торгах аграрними угіддями скоро можна буде в системі Прозорро.Продажі. Для цього потрібно всього лише зареєструватися на майданчику sale.ueex.com.ua. Слідкуйте за появою нових лотів на онлайн-аукціонах через Viber-, Telegram-бот чи за допомогою Email-розсилки від ТОВ «Українська енергетична біржа».