logo-prozorro акредитований майданчик

Ринок землі та особливості попиту і пропозиції після старту продажів угідь

Уже в 2021 році на українців чекає старт продажів аграрних угідь, тому попит і пропозиція на ринку землі зростає. Реформи агросектору розпочалися із ухвалення Верховною Радою ЗУ № 2178-10 про реалізацію земель с/г призначення.

До 2020 року в Україні діяв мораторій на продаж угідь. Але це не могло повністю протидіяти незаконній реалізації. Отже, влада вирішила налагодити нормативно-правову базу та ліквідувати тіньові та корупційні схеми у цій сфері.

 Особливості попиту і пропозиції на ринку землі в Україні

Фізичні особи та представники приватного бізнесу можуть вступати в економічні та юридичні відносини з державою з приводу реалізації та оренди земельних угідь з метою здійснення господарської діяльності. Цей процес має назву ринок землі, попит і пропозиція на якому визначають ціноутворення. 

Аграрні угіддя – особливий товар через обмеженість у просторі. Це зумовлює наступні наслідки: нееластичність пропозиції та обмеженість впливу на ціноутворення за допомогою ринкового механізму. Отже, тільки платоспроможна потреба в землі, тобто попит, може визначити її ціну.

Стабільне зростання чисельності населення провокує залучення у виробництво навіть менш прибуткових ділянок. Індивідуальні попити на сільськогосподарські угіддя формують сукупний попит на землю в Україні. Вони залежать перш за все від цін на с/г продукцію.

Попит на аграрні угіддя формують наступні чинники:

  • якість ґрунту;
  • клімат регіону;
  • екологічний стан місцевості;
  • параметри ділянки та її місцезнаходження;
  • цільове призначення ґрунтів;
  • ціни на вироблену продукцію;
  • демографічна ситуація;
  • рівень життя населення та ділової активності.

Варто зазначити, що продаж аграрних угідь має проходити за прозорою процедурою публічного аукціону у системі Прозорро.Продажі. Цей механізм забезпечить чесне функціонування ринку та справедливе ціноутворення. Завдяки електронним майданчикам на зразок ТОВ «Українська енергетична біржа» вдалося провести за 4 роки майже 340 тисяч відкритих торгів, дохід у Держбюджет від яких склав 34 млрд. грн.

 Як працюватиме попит і пропозиція на ринку землі після старту продажів

Завдяки попиту і пропозиції на ринку землі відбувається його функціонування та формування відносин між учасниками. Скоро землевласники матимуть можливість продати свої ділянки, тобто реалізувати своє право розпоряджатися угіддями.

Якщо ви бажаєте придбати державні активи на чесних і прозорих аукціонах, реєструйтеся на електронному майданчику Prozorro.Sale ТОВ «Українська енергетична біржа».

Ми пропонуємо вам скористатися Viber-, Telegram-ботом чи Email-розсилкою для того, щоб першим дізнаватися про появу нових торгів у системі. Окрім цього, пройшовши швидку реєстрацію на сайті sale.ueex.com.ua, ви можете звернутися за безкоштовною консультацією до наших менеджерів за телефоном (044) 337-77-65.

Підписуйтеся на наш YouTube-канал та долучайтеся до сторінки у Facebook, щоб бути в курсі всіх новин системи Прозорро.Продажі.