logo-prozorro акредитований майданчик

Економічні та природні особливості ринку землі в Україні

Особливості функціонування ринку землі відтепер передбачатиме Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», що був підписаний Президентом Володимиром Зеленським 28.04.2020 року. Згідно з ним, початок реалізації сільськогосподарських угідь припадає на 01 липня 2021 року.

Особливості ринку землі та с/г ділянок в Україні

Україна є одним з найбільших аграрних експортерів на світовому ринку. Зернові культури, особливо озима пшениця, складають основу посівних площ – 56%. Їм належить провідна роль майже у всіх областях країни, особливо у степовій та лісостеповій зонах.

Також Україна знаходиться на одному з перших місць у світі за площею аграрних угідь. Це дозволяє розвивати рослинництво і тваринництво. Головною галуззю останнього є скотарство. Йому сприяє вирощування усіх с/г культур помірного кліматичного поясу.

Відсутність чесного механізму продажу земельних ділянок – проблема, яка довгий час турбувала землевласників. Вирішити її допоможе електронна система Прозоро.Продажі.

Варто дозволити реалізацію земельних угідь на публічних аукціонах через акредитовані майданчики Prozorro.Sale, адже така особливість функціонування ринку землі забезпечить неупередженість та вільний доступ до інформації для будь-якого громадянина.

Землевласники зможуть розширити свій бізнес за рахунок продажу угідь сільгосппризначення, а також брати кредити під заставу власних паїв. Крім цього, ринок землі позбудеться недобросовісних підприємців, які брали в оренду ділянки на довгий строк за малу плату і не переймалися стратегічним ресурсом країни.

Міністерство агрополітики заявило, що після того, як був скасований мораторій на продаж земельних паїв, держбюджет країни за рік може поповнитися на суму приблизно від 700 млн. до 1,5 млрд. дол. США. Більшого прибутку можна досягти за умови створення відповідної нормативно-правової бази та відкритого реєстру сільгоспугідь. Також важливим чинником є реалізація аграрних земель через сучасні прозорі електронні аукціони.

 Ринок землі та особливості його реалізації в майбутньому

Повністю автоматизована електронна система Прозорро.Продажі за чотири роки існування підтвердила свій позитивний ефект. ФОПи, приватні та державні організації успішно здійснюють процедуру торгів активами через акредитовані майданчики на зразок Торгової біржі «Українська енергетична біржа».

Перевагами такого процесу є:

  • зручна та легка робота у системі;
  • відсутність дискримінації та упередженого ставлення;
  • вільний доступ учасників до аукціону;
  • розширення клієнтської бази.

ТБ «Українська енергетична біржа» – компанія, яка бере активну участь у розвитку економіки країни. Ми співпрацюємо з ДП «Прозоро.Продажі» з 2016 року та маємо акредитацію від Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. 

Реєструйтеся на нашому сайті sale.ueex.com.ua та підключайте Viber- та Telegram-бот, щоб дізнаватися про особливості ринку землі та нові аукціони з продажу с/г угідь.