logo-prozorro акредитований майданчик

Повідомлення Зеленського про ринок землі - домовленостей досягнуто 

Ось уже 20 років українців турбує питання про ринок землі - Зеленський, підписавши відповідний Закон, анонсував покращення та розвиток у сфері сільського господарства. Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» ще 31 березня цього року, але довгоочікувані зміни стануться лише через рік. Продаж земельних ділянок розпочнеться з 01 липня 2021 року, проте в цьому процесі буде присутня низка обмежень.

Промова Президента Зеленського про ринок землі

За підрахунками експертів, площа сільськогосподарських земель в Україні на сьогодні налічує майже 43 млн. га. Ця цифра складає 70% від усього земельного фонду країни. Також наша держава має найбільшу кількість чорноземів у світі – 28 млн. га. Для порівняння у сусідній нам Румунії ця цифра складає лише 2 млн. га, а в Польщі – тільки 1 млн. га. 

Україна освоїла свій земельний фонд на високому рівні. Питома вага розораних земель досягає 80%. В окремих областях (Тернопільській, Вінницькій, Кіровоградській) цей показник складає 90%. Ось чому так важливо налагодити повноцінний ринок землі.

Якщо ФОПи уже з липня 2021 року зможуть купувати земельні угіддя площею до 100 га, то юридичним особам доведеться зачекати до початку 2024 року. У їх власності перебуватимуть більші ділянки, площа яких складатиме до 10 000 га.

Голова держави наголосив на тому, що прийняття Закону про ринок землі необхідне ще й для надання кредиту нашій державі Міжнародним валютним фондом. Влада обіцяє зберегти підтримку агропромислового сектору з бюджету країни на суму 4 млрд. грн., навіть якщо інші бюджетні видатки скоротяться через боротьбу з коронавірусом.

Скасування мораторію на продаж сільськогосподарських угідь – це важливий крок до налагодження ринку землі, проте на цьому шлях не закінчується. Варто ще привести до ладу Реєстр права на нерухоме майно та дані Державного земельного кадастру.

Відкриття ринку землі Зеленським - підписано відповідний Закон

Здача в оренду комунальної та державної власності в Україні весь час була оповита тіньовими схемами та «договорняками». Однак у 2016 році запрацювала електронна система Прозоро.Продажі, яка від самого початку ставила за мету боротьбу з цими негативними процесами. Саме через неї в майбутньому працюватиме відкритий Зеленським ринок землі.

Майданчик Товарної біржі «Українська енергетична біржа» ось уже чотири роки співпрацює з цим проектом та став надійним помічником для своїх клієнтів у проведенні процедури купівлі державних активів. Усього на Prozorro.Sale за цей час було проведено більше 308 тис. публічних аукціонів. Завдяки чесності та вільному доступу до торгів держава вже одержала майже 30 млрд. грн. прибутку.

Пропонуємо вам зареєструватися на сайті sale.ueex.com.ua та оформити Email-розсилку від майданчика. Також ви можете скористатися зручними ботами в Telegram та Viber для пошуку потрібних аукціонів. Спеціалісти майданчика ТБ «Українська енергетична біржа» завжди готові допомогти вам до та безпосередньо під час аукціону. Телефонуйте за номером (044) 337-77-65.