logo-prozorro акредитований майданчик

ЗУ про оренду земельних ділянок на онлайн-аукціонах Прозоро.Продажі

Згідно з оновленими положеннями закону «Про оренду землі» представники бізнесу, звичайні громадяни та місцеві ОТГ отримали унікальну можливість брати в тимчасове користування ділянки в різних куточках України. Мова йде про майно, що належить державі або комунальним організаціям і підприємствам, а здаватися в оренду вони будуть через електронні торги Прозорро.Продажі.

Закон України «Про оренду землі» та особливості здачі ділянок в тимчасове користування на аукціонах Prozorro.Sale

Під орендою землі згідно однойменного закону мається на увазі закріплене договором володіння або користування ділянками різноманітного призначення, що надаються орендареві на платній основі на конкретний термін для ведення підприємницької діяльності. Будь-які відносини, пов’язані з довго- або короткостроковим використанням державних чи комунальних земель, регулюються ЗУ «Про оренду землі», Земельним та Цивільним кодексом, тематичними нормативно-правовими актами, договором між орендарем і орендодавцем та, за необхідності, законом «Про оренду держмайна». Останній застосовується, якщо на орендованій ділянці розташовані суцільні майнові комплекси, що належать комунальним та державним підприємствам, установам і організаціям.

Отже, орендувати земельні угіддя, згідно з новою редакцією Закону України «Про оренду землі», можуть:

  • прості громадяни, фізичні і юридичні особи, міжнародні компанії або іноземці;
  • КМДА, міські, районні та обласні державні адміністрації, Кабінет Міністрів України;
  • обласні, районні, міські, селищні і сільські ради.

Орендодавцями у даному випадку виступають:

  • приватні та юридичні особи;
  • для ділянок комунальної власності – міські, сільські і селищні ради;
  • для землі, що належить територіальним громадам – обласні і районні ради;
  • для державних активів – органи виконавчої влади.

Як показує практика, на аукціонах Prozorro.Sale приватне, комунальне та державне майно набагато швидше знаходить нових власників. До того ж, такі активи здаються в оренду або продаються повністю прозоро з суворим дотриманням законодавчих норм і правил.

ЗУ «Про оренду землі» та як знайти потрібний лот на електронному майданчику sale.ueex.com.ua

Після ухвалення правок до Закону України «Про оренду землі» та прийняття ЗУ «Про продаж і оренду земель сільськогосподарського призначення через електронні аукціони», в нашій державі нарешті запрацював повноцінний ринок земельних угідь. Представники приватного бізнесу та окремі громадяни отримали доступ до десятків мільйонів гектар не лише аграрних, а й лісогосподарських, промислових, водних ділянок, а також престижних площ під забудову.

Пройшовши процедуру реєстрації на електронному майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа», ви отримаєте доступ до десятків прибуткових об’єктів. У разі потреби наші консультанти надають всі необхідні роз’яснення стосовно нових положень закону «Про оренду землі».

Підписуйтеся на нашу E-mail-розсилку, земельний Viber- або Telegram-бот, обирайте цікаві лоти та перемагайте в торгах!