logo-prozorro акредитований майданчик

Відкритий ринок землі і його позитивні наслідки

Відкриття ринку землі в Україні – довгоочікувана подія для громадян. Починаючи з 2002 року весь цей час діяв мораторій на продаж угідь с/г призначення. Однак 28 квітня 2020 року сталася подія, що обіцяє нам колосальні зміни, – Володимир Зеленський підписав закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Хто зможе реалізовувати право на продаж чи купівлю сільгоспугідь та як будуть здійснюватися ці процедури?

 Коли відкриється ринок землі та як він працюватиме

Згідно із нововведеннями, мораторій на продаж землі остаточно перестане працювати з 01 липня 2021 року. Саме з цього дня фізичні особи зможуть купувати земельні ділянки площею до 100 га. Приватним підприємцям доведеться трохи зачекати – до 01 січня 2024 року, проте площа їхніх угідь зможе досягати 10 000 га.

У функціонуванні повноцінного ринку землі зацікавлений кожний шостий громадянин. Закон надає першочергове право купівлі аграрних угідь особам, які уже займаються її обробітком. Для виробництва с/г продукції в Україні використовується 70% усього земельного фонду, переважну більшість якого складають родючі чорноземи, що робить нашу державу одним з найбільших експортерів у світі. Отже, ця сфера економіки країни безсумнівно потребує розвитку і налагодження ринку.

Якщо раніше земельні ділянки можна було лише успадкувати чи орендувати на період від 7 до 50 років, то тепер, відповідно до нового Закону, відбуватиметься продаж приватних угідь, але поки що тільки для вітчизняних ФОПів. До проведення загальнонаціонального референдуму іноземні громадяни не беруть участі в земельних відносинах.

За весь час дії мораторію Україна отримувала чимало критичних зауважень від країн-партнерів та вітчизняних фахівців, а головним недоліком стало виникнення потужного тіньового ринку, що передбачав постійне зростання корупційних схем та незаконну передачу землі у власність. У той же час орендна плата знецінювалась через відсутність конкурентних відносин. 

Наразі влада розробляє ефективний механізм продажу сільськогосподарської землі, що унеможливлює придбання стратегічного ресурсу підставними особами. Планується здійснювати реалізацію аграрних угідь на публічних аукціонах електронної системи Прозоро.Продажі. Така процедура буде відбуватися через акредитовані майданчики, наприклад, Торгову біржу «Українська енергетична біржа». 

 Відкритий ринок землі працюватиме через майданчики Prozorro.Sale

Чекаєте на відкритий ринок землі? Реєструйтеся у системі Прозорро.Продажі, щоб не проґавити початку торгів.

ТБ «Українська енергетична біржа» – один із акредитованих майданчиків, який проводить відкриті аукціони. Завдяки їм контролювати цільове використання аграрних угідь та інших об’єктів стане набагато легше, що в свою чергу мінімізує корупційний фактор. До торгів на сайті sale.ueex.com.ua допускаються усі бажаючі. Вони роблять ставки та отримують державні активи за вигідною ціною.

Щоб дізнатися більше про відкриття ринку землі, телефонуйте нашим консультантам за номером (044) 337-77-65, а також підключайте спеціальні Viber- та Telegram-бот, який відразу нагадає вам про проведення аукціону.