logo-prozorro акредитований майданчик

Землі с/г призначення реалізуються через Прозорро.Продажі

Згідно з останніми змінами в чинному законодавстві, продати чи купити землі сільськогосподарського призначення в будь-якому регіоні України можна у зручному електронному форматі. Проходять такі торги в системі Prozorro.Sale, яка дозволяє стежити за ходом аукціону в режимі реального часу. Ще однією особливістю модуля Прозорро.Продажі є його автоматичність. Це означає, що процедура проведення аукціону не залежить від сторонніх осіб, що унеможливлює будь-які корупційні прояви чи махінації. Зареєструйтеся на майданчику ТОВ “Українська енергетична біржа” та особисто переконайтеся в усіх перевагах електронних торгів.

Як купити землю сільськогосподарського призначення через електронні торги

Реалізація землі товарного сільськогосподарського виробництва ще донедавна була однією із найгостріших проблем української економіки. Річ у тому, що з самого моменту здобуття нашою державою незалежності діяв мораторій на с/г ділянки. Це означало, що власники аграрних угідь, якими в основному є пайовики, не мали права їх продажу. Відповідно громадяни вимушено здавали свої паї в оренду за копійки.

Такий стан справ призвів до критичної ситуації в сільському господарстві. Одним з основних негативних наслідків дії мораторію стала значна деградація грунтів, а відповідно й зниження показників збору врожаю. Саме це й стало причиною реформ, які проводилися протягом останніх двох років.

Ще у травні 2020 року Президент України підписав Закон №552-IX, яким скасувалася дія мораторію. Серед інших важливих положень цього нормативно-правового документа можна виділити наступні:

  • ринок з продажу землі сільгосппризначення в Україні відкрився 01 липня 2021 року;
  • зараз право купівлі аграрних угідь мають тільки фізичні особи, що є громадянами нашої держави. Обмеження на власність для них становить 100 га в одні руки;
  • з 01 січня 2024 року повноцінними учасниками ринку с/г земель стануть юридичні особи, що створені відповідно до українського законодавства та кінцевими власниками яких є громадяни України. Для цієї категорії обмеження на власність становитиме 10 000 га в одні руки;
  • щодо іноземних інвесторів, то поки що вони не мають права участі в земельних торгах. Положеннями закону передбачено проведення референдуму з метою вирішення цього питання;
  • не мають права купувати землі с/г призначення особи країни-агресора, учасники різних терористичних організацій тощо;
  • орендарі аграрних ділянок мають першочергове право на їх купівлю;
  • торги з реалізації угідь, зокрема й сільськогосподарських, проходять в електронному форматі через систему Прозорро.Продажі.

Для участі в земельних торгах достатньо зареєструватися на одному з майданчиків Prozorro.Sale, наприклад на ТОВ “Українська енергетична біржа”. 

В Україні землю сільгосппризначення можна купити через майданчик УЕБ

Система Прозорро.Продажі, яка є адміністратором аукціонів з реалізації угідь, продемонструвала, що справедливі та чесні відносини в українській економіці - це не перспективи з майбутнього, а реалії сьогодення. Завдяки своїй відкритості та простоті аукціони на Prozorro.Sale завойовують прихильність українців. Сьогодні вже більше 52 тисяч наших громадян стали учасниками торгів на майданчиках системи Прозорро.Продажі, зокрема й на ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Наша платформа має простий та зрозумілий інтерфейс, завдяки чому будь-хто з легкістю може знайти потрібний лот. Крім цього, для ще зручнішого пошуку аукціонів, наші фахівці створили спеціальні земельні боти в Telegram та Viber. Налаштовуйте їх відповідно до своїх потреб та отримуйте миттєві сповіщення про появу необхідного лоту в системі Прозорро.Продажі. Також ми рекомендуємо долучитися до офіційної сторінки УЕБ у Facebook, щоб мати ще більше актуальної інформації про торги з реалізації земель сільськогосподарського призначення.