logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж лісу-кругляка здійснюється на біржових торгах

Починаючи з 01 липня 2021 року в Україні взяти участь в аукціоні з продажу необробленої деревини усі зацікавлені особи можуть на ліцензованих товарних біржах. Дана ініціатива належить уряду та Державному агентству лісових ресурсів. Для того, щоб робити ставки і перемагати в аукціонах, достатньо пройти акредитацію на ліцензованій біржі ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Як саме в системі ets.ueex.com.ua відбувається продаж лісу-кругляку

Відповідно до Закону “Про організовані товарні ринки”, що набув чинності 01 липня 2021 року, лісові матеріали, заготовлені державними лісгоспами, виставляються на продаж через ліцензовані товарні біржі, однією з яких є ТОВ “Українська енергетична біржа”.

В останні роки, до впровадження біржової торгівлі, ринок лісу все більше критикували за дискримінацію та порушення законодавчих норм. Електронні торги необробленою деревиною на товарних біржах досить сильно відрізняються від існуючих процедур реалізації лісоматеріалів. Новий підхід робить кожен аукціон максимально публічним та прозорим: уся інформація по виставленим лотам є абсолютно прозорою. Дані про обсяги, вартість, компанію-замовника та переможця аукціонів з продажу лісу тепер знаходитимуться у відкритому доступі – ознайомитися з нею можуть не лише контролюючі органи, а й звичайні громадяни.

Варто зазначити, що нове законодавство передбачає проведення торгів усією необробленою деревиною та пиломатеріалами, що заготовляється та виробляється вітчизняними державними лісгоспами. 

Перевага електронних торгів з продажу необробленої деревини на ТОВ «Українська енергетична біржа»

ТОВ “Українська енергетична біржа” гарантує рівні умови для участі в аукціоні з продажу необробленої деревини. До електронних торгів допускаються громадяни України, а також вітчизняні і закордонні компанії, що вчасно пройшли акредитацію та сплатили необхідні платежі (реєстраційний та гарантійний внесок).

Лісозаготівельні організації, що оголошують публічні аукціони з продажу необробленої деревини на ТОВ “Українська енергетична біржа” лише протягом листопада 2022 року отримали прибутку на понад 542 млн грн. Загалом же за майже півтора року біржової торгівлі лісом ця сума вимірюється мільярдами гривень (і це в умовах війни, яка значно вплинула на купівельну спроможність учасників ринку).

Для участі в аукціоні з продажу необробленої деревини вам необхідно попередньо акредитуватися на ТОВ “Українська енергетична біржа”. Детальна інструкція щодо акредитації за напрямом “Необроблена деревина та пиломатеріали” доступна за посиланням.

Дізнатися більше подробиць про відкритий продаж лісу-кругляка ви зможете, зателефонувавши нашому консультанту за номером (044) 35-77-537. Також підписуйтеся на Email-розсилку та зручний Viber- та Telegram-бот, щоб миттєво дізнаватися про появу нових аукціонів.