logo-prozorro акредитований майданчик

Передача комунального майна в концесію на прозорих онлайн-аукціонах

Державне та приватне партнерство називається концесією комунального майна. Така співпраця вигідна для обох сторін – держави та інвестора – і передбачає надання прав останньому на ремонт, реконструкцію, переоснащення чи навіть будівництво об’єкта, а також управління та користування ним. 

Суб’єкт бере на себе ці обов’язки у результаті укладання концесійного договору. При цьому варто врахувати, що існують певні ризики попиту і прибутковості. Україна перейняла приклад процедури концесії із країн Європейського Союзу. Там найчастіше укладаються такі договори на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг.

 Концесія як форма надання комунальних послуг в Україні

При передачі комунального майна в концесію українська економіка отримає низку переваг. Перш за все, важливі галузі матимуть додаткове фінансування з боку приватних інвесторів. Завдяки цьому інфраструктура держави розвиватиметься повною мірою. Самі ж інвестори, управляючи об’єктом концесії, одержуватимуть прибутки, а також ексклюзивні права на реалізацію проекту.

Договір концесії забезпечує її суб’єктам регулярні виплати за розбудову об’єкта. За рахунок Держбюджету проводиться купівля товарів у концесіонера та їх постачання, згідно із домовленостями.

Концесія комунального майна є результатом договору, який укладають на строк від 5 до 50 років. Для автомобільних доріг такий період має бути не меншим за 10 років. Строк концесії визначається сферою діяльності проекту, терміном відшкодування концесіонеру всіх вкладів на експлуатацію майна та отримання частини прибутку.

Оскільки концесію було додано до перспективних ринків на Прозорро.Продажі, то ми вже скоро очікуємо на проведення таких конкурсів через процедуру публічного аукціону. Відбуваються вони на спеціальних майданчиках, таких як ТОВ «Українська енергетична біржа».

 Передача комунального майна в концесію через систему Прозорро.Продажі

Підписання концесійних договорів через систему Прозорро.Продажі розпочнеться уже найближчим часом. Тому, якщо ви плануєте стати інвестором, поспішіть зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків. Завдяки їм вдасться досягти чесності, відкритості та доступності в інвестування державних об’єктів. 

Електронна система Прозорро.Продажі працює у багатьох напрямках української економіки з 2016 року. Одним з її партнерів є майданчик ТОВ «Українська енергетична біржа», де і здійснюються торги державними активами. Своїм клієнтам ми гарантуємо підтримку і допомогу під час проведення та участі в онлайн-аукціонах. Якщо у вас виникли труднощі, ви можете поставити свої питання за телефоном (044) 337-77-65. Наші менеджери постійно стоять на варті вашого комфорту у використанні майданчика.

Як додатковими опціями ви можете скористатися Telegram-ботом (він надсилатиме вам сповіщення про торги та цікаві лоти) або підключити електронну розсилку з діючими аукціонами. Таким чином ви спростите собі процес пошуку державних і комунальних об’єктів.