logo-prozorro акредитований майданчик

Порядок проведення торгів арештованим майном в Україні

Ще у вересні 2020 року Міністерством юстиції України було підписано наказ, який містить низку змін щодо порядку реалізації арештованого майна. Згідно з цим рішенням, торги з продажу вилучених активів будуть проходити в системі Прозорро.Продажі, через спеціальні акредитовані майданчики на зразок ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Порядок і строк реалізації арештованого майна через електронні торги

Важливим питанням для Мін’юсту було оновлення порядку і строків реалізації арештованого майна. Відповідне рішення, яке було ухвалено більше року тому, передбачає виконання наступних цілей:

  • повна прозорість у сфері продажу арештованого майна, що забезпечує електронний формат торгів;
  • фіксація та справедливе встановлення ціни на вилучені активи, що підлягають реалізації тощо.

Крім того, проведення торгів з продажу арештованого майна через систему Прозорро.Продажі дозволить:

  • отримувати додаткові надходження до Державного бюджету;
  • підвищити конкуренцію, а відповідно й вартість арештованого майна;
  • зробити процедуру реалізації вилучених активів повністю відкритою.

Сьогодні експерти оцінюють ринок арештованого майна у понад 3,2 млрд грн. І вже зовсім скоро кожен охочий отримає вільний доступ до вилучених активів через майданчики системи Прозорро.Продажі на зразок ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Оновлений порядок проведення торгів арештованим майном є вигідним як для держави, яка почне отримувати кошти з кожної операції “купівлі-продажу”, так і для громадян, які зможуть придбати вищезгадані нерухомі та рухомі об’єкти за вигідними цінами.

Адміністратором аукціонів з реалізації вилучених капіталів, згідно з чинним законодавством, є ДП “Прозорро.Продажі”, яке вже більш ніж протягом п’яти років сприяє проведенню справедливих публічних продажів різних активів: нерухомості, транспортних засобів, металобрухту тощо.

Порядок реалізації арештованого майна через офіційні майданчики Прозорро.Продажі

Як уже було сказано вище, змінений порядок реалізації арештованого майна передбачає проведення торгів у дворівневій системі Прозорро.Продажі. Власне Prozorro.Sale є єдиною базою даних про всі аукціони, а от спеціальні акредитовані майданчики відповідають за взаємодію організатора з учасниками.

За 5 років функціонування в системі Прозорро.Продажі вже проведено 442 тисячі торгів, загальний дохід від яких оцінюється в понад 60 млрд грн. Всі ці кошти поповнили бюджети на різних рівнях та сприяють розвитку економіки на місцях.

Для участі в торгах ми рекомендуємо обирати тільки перевірені біржі, однією з яких і є ТОВ “Українська енергетична біржа”. Наш майданчик надає повний спектр усіх необхідних послуг, що здатні спростити вашу участь в аукціоні:

  • Viber та Telegram-боти, які дозволяють отримувати швидкі сповіщення про появу нових торгів у системі Прозорро.Продажі прямо на свій смартфон;
  • регулярна Email-розсилка;
  • фахівці, які допоможуть розв’язати будь-яку вашу проблему, що стосується торгів;
  • сторінка в Facebook, де ми регулярно публікуємо останні новини біржі.