logo-prozorro акредитований майданчик

Дров’яну продукцію можна купити на аукціонах УЕБ

Дров’яна продукція – це неділова деревина, яка призначена для промислового чи непромислового використання. ЇЇ отримують із залишків та відходів лісозаготівель.

На електронних аукціонах Української енергетичної біржі лісові господарства реалізують лісоматеріали у вигляді колод, розрізаних вздовж чи впоперек або колотих. Їх застосовують у різних сферах: виробництво теплової та електроенергії, у якості палива, виготовлення стружок, трісок тощо. Щоб придбати потрібну вам продукцію, акредитуйтеся на ТОВ «Українська енергетична біржа».

Дров’яна продукція продається за прозорими умовами на біржових торгах

Деревина, з якої виготовляють паливну сировину, називається дров’яною. Зараз також поширений термін «енергетичний ліс». Якість дров’яної продукції визначається породою лісу, номінальною довжиною, висотою залишків сучків та обліковою градацією.

Тепло, яке ми отримуємо при згорянні дров, залежить від породи дерева та його вологості. Остання знижує коефіцієнт теплоутворення, оскільки вода, що випаровується, забирає частину теплової енергії. Кілограм дров листяних порід за умови, що вони абсолютно сухі, видають близько 5 кВт/год тепла. Такий же об’єм хвої – 5,2 кВт/год. Різниця полягає у хімічній відмінності деревини.

Дров’яна продукція здебільшого має форму поліна (циліндра). Технологія їх виготовлення полягає у розпилюванні стовбурів дерев і товстих гілок на відрізки довжиною 40-60 см. У народі такі матеріали мають назву цурки. Потім таку деревину обробляють сокирою в поздовжньому напрямку. Роблять це на дровітні – спеціальній колоді. Найкраще для цього процесу використовувати сокиру, лезо якої має форму клину, а кут у 30°. Вона називається колун.

Зберігають дров’яну деревину, яку використовують у якості палива, стосами у спецприміщеннях – дровниках (дровітнях, дров’яниках). Лісоматеріали тополі і ялиці можна використовувати уже через рік, а от вільха, береза, липа висихають півтора роки. Дрова плодових дерев, а також бука і ясена потрібно сушити протягом двох років.

Деревина – це відновлюваний ресурс, який добувається з незначними енергозатратами, а також не вимагає особливої переробки чи транспортування на далеку відстань.

Купити дров’яну продукцію на аукціонах ТОВ УЕБ

Починаючи з 01 липня 2021 року вітчизняні лісові господарства реалізують різноманітну деревину, зокрема дров’яну продукцію, на електронних біржових аукціонах. Щоб стати їх учасником, потрібно пройти швидку процедуру акредитації на ліцензованій товарній біржі ТОВ «Українська енергетична біржа».

Основний напрям нашої діяльності - проведення аукціонів з реалізації енергоресурсів. Торги необробленою деревиною на ТОВ “Українська енергетична біржа” почали проводитися відносно недавно, однак вже допомогли державним лісовим господарствам отримати мільярди гривень доходу, зокрема й додаткового.

Ставши клієнтом УЕБ, ви можете скористатися зручними опціями: відсортувати торги за допомогою Viber- чи Telegram-бота, підписатися на актуальну Email-розсилку та отримати консультацію від наших менеджерів.