logo-prozorro акредитований майданчик

Лісопродукцію від вітчизняних лісгоспів можна купити на УЕБ

Лісопродукція – це деревні матеріали (деревина, кора, деревна зелень). Наразі в Україні вона має важливе економічне та соціальне значення. З переходом реалізації лісу на ліцензовані товарні біржі вдалося ліквідувати значну частину тіньового ринку, у результаті чого лісові господарства отримали чималий прибуток. Лише за перші 12 місяців біржової торгівлі деревиною державні лісгоспи продали продукції на понад 15 млрд грн.

Використання лісопродукції та її реалізація у торговій системі УЕБ

Користування лісовими ресурсами буває головне і проміжне. Останнє передбачає догляд за лісом та санітарні рубки. Під головним користуванням розуміють заготівлю деревини. Його потрібно здійснювати таким чином, щоб об’єм не перевищував розрахункову лісосіку. В іншому разі будуть застосовані економічні санкції.

У процесі головних рубок заготовлюється лісопродукція, яка надалі використовується найбільш повно. Відходи такого виробництва мають широке промислове та непромислове використання. Наприклад, з них виготовляють вітамінне борошно чи технологічну тріску. Також застосовують як паливо або добриво для лісових ґрунтів.

Лісопродукція хвойних та листяних порід використовується в різних сферах народного господарства. За призначенням її поділяють на чотири групи:

  • для розпилювання (виготовлення пиломатеріалів, шпал для залізничних шляхів та ін.);
  • для лущення (виробництво шпону і фанери);
  • для утворення целюлози і балансів (деревної маси);
  • для застосування у круглому вигляді (елементи мостів, радіо, суднобудування, лінії зв’язку та електропередач, будівництво).

Вимоги до лісопродукції визначені у Технічних умовах та ГОСТах. Для круглих листяних лісоматеріалів, згідно з чинними стандартами якості деревини, встановлено чотири класи (сорти).

До першого відносять сировину найвищої якості, що призначена для виготовлення спецпродукції. Кількість заготовленої деревини цього класу становить до 12% від усього обсягу.

До другого та третього сортів належить основна частина деревини, що входить до більшості сортиментів.

Четвертий клас якості займає по обсягах близько 10% і має обмежене використання.

Купити лісопродукцію на онлайн-аукціонах Української енергетичної біржі

Сьогодні в Україні біржові торги є надзвичайно популярними. Згідно з чинним законодавством, на електронних аукціонах, організованих ліцензованими товарними біржами, реалізуються всі стандартизовані товари. Зовсім нещодавно перелік СТ було розширено, зокрема до нього було включено деревину.

Ліцензовані товарні біржі забезпечують не тільки прозорі та чесні торги за справедливою ціною, а й нові ринки збуту товару. Обов’язковість проведення онлайн-аукціонів з продажу деревини для лісових господарств закріплена Законом №738-IX.

Пройдіть акредитацію на ТОВ «Українська енергетична біржа» та ставайте учасником справедливих торгів. Ми пропонуємо вам скористатися Viber- та Telegram-ботом, а також підключити Email-розсилку від УЕБ, щоб бути в курсі актуальних аукціонів.