logo-prozorro акредитований майданчик

В Україні продаж лісу став публічним завдяки організованим онлайн-торгам

Відкритий продаж лісу на ліцензованих товарних біржах – великий крок для усієї деревообробної галузі. Даний ринок – достатньо прибуткова сфера. Це автоматично робить її привабливою для чиновників, які за старою звичкою продовжують збагачуватися за рахунок продажу цінного ресурсу.

Характерні особливості купівлі-продажу лісу в Україні

Фактично сьогодні вітчизняний ринок необробленої деревини представлений двома сторонами, між якими замість плідної співпраці нерідко точиться жорстке протистояння. З одного боку це державні лісгоспи (або постійні лісокористувачі), з іншого – покупці деревної сировини, ними в основному виступають деревопереробні організації.

За офіційними даними лише у минулому році прибуток від продажу лісу в Україні перевищив 15 млрд. грн. Водночас підприємства, які бажали придбати деревину для промислових потреб, стикалися з безліччю перешкод:

  1. непрозоре формування цін;
  2. навіть уклавши договір безпосередньо з лісгоспом, покупці не мали ніяких гарантій, що отримають ліс вчасно, а також що він буде належної якості;
  3. загалом громадськість не мала жодного уявлення про те, кому, коли саме та у яких обсягах реалізовувалася заготовлена деревина;
  4. багато учасників ринку звикли працювати, використовуючи зв’язки та фінансові «подяки у конвертах». Їх не надто приваблюють відкриті конкурентні аукціони.

Змінити роками діючі підходи до продажу лісу за ціною, що буде вигідною для деревообробних підприємств та водночас забезпечить лісгоспам стабільний прибуток – непросте завдання, однак керівництво країни вже зробило чимало результативних кроків у цьому напрямку. Один з них – запровадження обов’язкової реалізації деревної сировини на організованих електронних аукціонах. Для участі в них організатори та потенційні покупці мають попередньо отримати акредитацію на ліцензованих біржах, наприклад, ueex.com.ua.

Швидкий та ефективний продаж лісу

на ТОВ «Українська енергетична біржа»

Головне завдання запроваджених новацій - економічно вигідна реалізація стратегічно важливого для країни ресурсу. Використовуючи прозорі аукціони, нам нарешті вдається ламати старі корупційні схеми у досить різних напрямках

Що стосується продажу лісу в Україні, то починаючи з 01 липня 2021 р. всю заготовлену сировину лісгоспи зобов’язані реалізовувати на електронних торгах, організованих ліцензованими товарними біржами. Відтак, протягом листопада 2022 року на аукціонах, які провела біржа ТОВ «УЕБ», було реалізовано 200 тис. кубометрів необробленої деревини, які у сумі поповнили держбюджет на 543 млн. грн.

Щороку десятки мільйонів гривень лісгоспам сплачують наші клієнти, заради яких ми постійно вдосконалюємо та покращуємо наш сервіс. Тож якщо вас цікавлять чесна та безпечна купівля-продаж лісу – телефонуйте за номером (044)35-77-537. Також приєднуйтеся до офіційної сторінки ТОВ «УЕБ» у Facebook та першими дізнавайтеся актуальні новини у сфері електронних аукціонів з реалізації необробленої деревини.

Не проґавити потрібні торги вам допоможуть наша оптимізована Email-розсилка та сучасний Telegram-бот.