logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж землі сільгосппризначення в електронній системі ProZorro.Sale

В ніч на 31 березня 2020 р. Верховна Рада зробила історичний крок, ухваливши закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» і дозволивши таким чином продаж землі сільгосппризначення. Для аграрної країни це рішення означає кардинальні зміни. Єдине, у чому збігаються думки фахівців – ринок землі має бути дійсно прозорим та мати однакові правила для всіх учасників.

Вільний продаж сільгосп землі на електронних аукціонах Прозорро.Продажі

Суперечки з приводу продажу с/г землі ділили українське суспільство навпіл останні 18 років. Зняття мораторію постійно ставало темою політичних спекуляцій, однак сьогодні влада поклала цьому край. За новими правилами українці отримують право виставляти на продаж сільгосп землю, правда, з певними обмеженнями. Наприклад, один учасник може придбати не більше 100 га сільськогосподарських угідь. Повноцінно земельний ринок запрацює з 01 липня 2021 р. – спочатку лише для фізичних осіб. В свою чергу, юридичним особам дозволять купувати землю сільгоппризначення з 01 січня 2024 р.

Проблема прозорого продажу с/г землі має велике значення, адже наша держава є одним з найбільших світових експортерів аграрної продукції. За офіційною статистикою площа сільськогосподарських угідь в Україні складає майже 43 млн. га (70% від загального земельного фонду). 41,5 млн. га через рік можна буде виставити на продаж, з них більше 10 млн. га належать державі, а 31 млн. га перебувають у приватній власності. Зокрема, майже 28 млн. га с/г угідь – це земельні паї, якими володіють 7 мільйонів звичайних українців.

Однак відкрити продаж землі сільгосппризначення у законодавчому полі – лише половина справи. Головне питання, яке уряд має вирішити якнайшвидше – як зробити процес реалізації с/г землі чесним та незаангажованим по відношенню до усіх сторін. Оптимальним рішенням стане продаж сільгосп землі на публічних аукціонах Прозорро.Продажі, зокрема через електронний майданчик ТБ «Українська енергетична біржа».

Взяти участь в аукціоні з продажу с/г землі на майданчику sale.ueex.com.ua

Протягом останніх трьох років електронний майданчик ТБ «УЕБ» являється невід’ємною частиною системи ProZorro.Sale – надзвичайно успішного антикорупційного стартапу, створеного за ініціативи держави, волонтерів та громадських організацій. За цей час на онлайн-аукціонах продано або здано в оренду тисячі різноманітних активів, сумарний прибуток від них складає 24 млрд. грн. А головне – продаж землі сільгосппризначення на майданчиках Прозорро.Продажі зробить цей процес повністю відкритим для громадськості та контролюючих органів, не допустить протизаконної скупки стратегічного ресурсу окремими підприємцями-монополістами, допоможе контролювати цільове використання аграрних угідь.

Дізнатися більше про електронні аукціони з продажу землі сільгосппризначення ви зможете, зателефонувавши нашим консультантам за номером (044) 337-77-65. Підписуйтеся на Email-розсилку та зручний Telegram-бот, беріть участь в аукціонах та перемагайте!