logo-prozorro акредитований майданчик

Арештоване майно продається на сайті ТОВ Українська енергетична біржа

Згідно з останніми рішеннями парламентарів, вже у цьому році сайтом з реалізації арештованого майна стане Прозорро.Продажі. Проходитимуть торги вилученими активами на спеціальних електронних майданчиках на зразок ТОВ “Українська енергетична біржа”. Такий механізм реалізації арештованого майна буде вигідний як організатору, який зможе виставляти лоти в системі, де існує величезна конкуренція, так і покупцям, що отримають право купівлі об’єктів за ринковими цінами.

Функціонування сайтів з продажу арештованого майна

Питання справедливого продажу вилучених активів було проблемним для української економіки в усі часи. Річ у тому, що в Україні один неефективний механізм реалізації арештованого майна просто змінювали на інший. Так, у період 2012-2014 років продаж вилучених активів здійснювався на офлайн торгах. Однак такий формат аукціонів швидко продемонстрував неможливість свого існування. У ЗМІ регулярно висвітлювались новини про незрозумілі недопуски людей до торгів та перемогу в них потрібних осіб. Експерти підрахували, що всього за 3 роки функціонування закритих аукціонів Державний бюджет зазнав збитків на суму в понад 1 млрд грн.

Логічним наслідком цього стала розробка нового механізму. У 2015 році було створено сайт арештованого майна. Основна мета його розробки - зробити продаж вилучених активів максимально відкритим та ефективним. Однак більша частина українського суспільства досить скептично сприйняли таку новину, адже ніхто не розумів, як буде функціонувати нова система.

Попри всі негативні гасла, електронний формат продажу довів свою ефективність. Сайт торгів конфіскованим та арештованим майном вже на початкових етапах свого функціонування показав усі переваги:

  • зручність - адже стати учасником аукціонів можна навіть не виходячи з власного помешкання чи офісу;
  • динамічність;
  • простота.

Вже в цьому році сайтом для реалізації арештованого майна в Україні стане Prozorro.Sale

Однак за час свого функціонування вищезгаданий сайт арештованого майна встиг дискредитувати себе. Виявилось, що нова електронна система не є досконалою, чим дуже вдало користуються недобросовісні організатори торгів. Про наявність проблем та різних зловживань на вищезгаданій платформі ще у 2019 році говорив тодішній Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Українські парламентарі постійно наголошують на необхідності забезпечення справедливих торгів, а також стверджують, що сайт з продажу арештованого майна в Україні має викликати довіру громадян. На щастя в нашій державі є механізм, який дозволяє цілком відкрито та ефективно реалізовувати активи різної форми власності. Таким інструментом є Прозорро.Продажі.

Система Prozorro.Sale створена ще у 2016 році з метою подолання корупції у сфері публічних продажів. За час свого функціонування вищезгаданій платформі вдалося досягти серйозних показників:

  • 446 тисяч проведених аукціонів;
  • більше 50 000 учасників;
  • понад 60 млрд доходу до Державного бюджету.

І ці показники зростають щодня, адже на Prozorro.Sale регулярно з’являються нові напрями. Вже незабаром Прозорро.Продажі стане сайтом, де продають арештоване майно. Долучитися до торгів вилученими активами ви зможете після реєстрації на майданчику sale.ueex.com.ua.

Реалізація арештованого майна через офіційний сайт sale.ueex.com.ua

На думку експертів, рішення про перехід аукціонів з продажу арештованого майна на Прозорро.Продажі має розв’язати проблему монополізації відповідного ринку, що є однією із головних болючих точок діючої електронної платформи. Річ у тому, що система Prozorro.Sale є дворівневою:

  • єдиною базою даних про всі об’єкти продажу є Прозорро.Продажі;
  • спеціальні електронні майданчики системи виконують функцію посередництва між продавцем (організатором) та покупцем. Однією з таких платформ є sale.ueex.com.ua.

Також нагадуємо, що на майданчику ТОВ “Українська енергетична біржа” реалізується іншого безліч цінного майна: нерухомість, земля, транспортні засоби, об’єкти спиртової галузі тощо. Вже найближчим часом на сайті з реалізації арештованого майна Прозорро.Продажі ви зможете купити активи, що були вилучені державною виконавчою службою. Експерти одноголосно зазначають, що це дуже позитивний момент, адже клієнтська база Prozorro.Sale дозволить продавати конфісковані об’єкти за максимально вигідними цінами.

Для участі в майбутніх торгах арештованим майном зареєструйтеся на майданчику sale.ueex.com.ua. Дізнатися більше про новини біржі ви зможете після підписки на нашу офіційну сторінку в Facebook. Також рекомендуємо налаштувати боти ТОВ УЕБ в Telegram та Viber. Так ви зможете отримувати швидкі сповіщення про появу нових торгів у системі Прозорро.Продажі.