logo-prozorro акредитований майданчик

Технічну деревину, отриману з дерев різних порід,

пропонує купити УЕБ

01 липня 2021 р. в дію було введено ряд змін до чинного законодавства. Так, сьогодні купити технічну деревину у необхідному обсязі усі бажаючі можуть на електронних торгах, які проводять ліцензовані товарні біржі. Більше ніяких хабарів і незаконних договорняків. На сучасних аукціонах необроблену деревину державні підприємства продають за прозорими та зрозумілими правилами, а одержані кошти дозволяють розвивати лісозаготівельну галузь.

Основні характеристики технічної деревини

Технічна деревина – це відходи, що використовуються для різноманітних технологічних потреб, у тому числі на великих промислових виробництвах. Особливістю сировини, отриманої з дерев хвойних порід, є тонкі канали, наповнені смолою – вони пронизують весь стовбур. Відповідно, така деревина (окрім матеріалів з ялиці) має характерний, яскраво виражений запах.

Стовбур сосни, з якої в Україні виготовляється ледь не найбільше різноманітних лісоматеріалів, відрізняється темною серцевиною буро-червоного кольору. Водночас його рання частина, навпаки, світла. Технічна деревина хвойних порід дуже міцна, добре просмолена, стійка до процесів гниття. Використовується під час зведення будинків, мостів, в процесі створення автомобілів, залізничних потягів, пароплавів, меблів.

Ліс, що заготовлюється з модрини, всередині має менше смоли. Він також міцний, твердий і досить важкий. Не гниє, але може розтріскуватися. Завдяки красивій, витонченій структурі модрину активно використовують на меблевому виробництві (для виготовлення брусів або шпону), при створенні ексклюзивних предметів декору.

Технічна деревина листяних порід може бути твердою чи м’якою. До першої групи відносять дуб, ясень, бук, клен, граб, коркове дерево. Сировину, що належить до м’яколистяних порід, отримують з липи, берези, осики або вільхи.

Продаж технічної деревини на ТОВ «Українська енергетична біржа»

Ще у грудні 2019 року уряд розробив Постанову №1178, згідно з якою частину необробленої деревини державні лісгоспи мали реалізовувати на електронних аукціонах Прозорро.Продажі. Однак цього виявилося не достатньо для остаточного виведення з тіні сучасного ринку деревини. Реалізація заготовленого лісу на підготовлених до цього товарних біржах, наприклад УЕБ, дозволить уникнути тіньових схем і махінацій, які невпинно супроводжували процес купівлі-продажу лісу шляхом укладення прямих контрактів.

Проект ввели в дію у липні 2021 року і за цей час на вітчизняних біржах вдалося реалізувати більше 4,5 млн. кубометрів деревини вартістю понад 13 млрд. грн. Електронні біржові торги дозволяють підприємцям чесно конкурувати за потрібний товар, внаслідок чого його початкова ціна зростає. Так, за майже півтора року додатковий дохід, який отримали державні лісгоспи, склав 1 130 000 грн. Наведені показники яскраво демонструють, що онлайн-аукціони з продажу лісу, зокрема технічної деревини, користуються значним попитом, а переважна більшість учасників ринку прагнуть грати чесно.

Для того, щоб прийняти участь у подібних торгах, отримуйте акредитацію на нашому сайті ueex.com.ua. Виникли питання? Задайте їх підготовленим консультантам. Отримувати нагадування про появу нових аукціонів з продажу технічної деревини та інших видів лісу на Українській енергетичній біржі зручно на електронну пошту або у нашому Telegram- чи Viber-боті.