logo-prozorro акредитований майданчик

Як взяти участь в торгах арештованого майна на sale.ueex.com.ua

Багатьох потенційних покупців цікавить питання, де проходять торги арештованим майном та які вимоги ставляться перед учасниками змагання. Довгий час, а саме з 2015 року, за продаж подібних активів відповідала спеціальна система електронних аукціонів, що була створена державою та підпорядковувалася Міністерству юстиції. Однак чим далі, тим більше виникає питань з приводу її прозорості та якості організації торгів з продажу арештованого майна.

Паралельно Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства запустило власний проект з продажу державної та комунальної власності на електронних аукціонах – торгову систему Прозорро.Продажі. Остання давно зарекомендувала сама як не лише дієвий, а і ефективний інструмент реалізації різноманітних активів.

Як проводяться торги арештованого майна та чому для цього доцільно використовувати майданчики Prozorro.Sale – розповідають досвідчені експерти платформи ТОВ «Українська енергетична біржа».

Як проходять торги арештованого майна на онлайн-торгах Прозоро.Продажі

Відповідно до чинного законодавства, торги арештованого майна в Україні відбуваються з використанням державних інструментів. Їх головним завданням стала реалізація політичних рішень у галузі виконання рішень, винесених судом, відповідальними посадовими особами та іншими інстанціями. Електронні торги арештованим і конфіскованим майном передбачають реалізацію рухомих або нерухомих об’єктів, якими володів боржник та які тепер підлягають примусовому продажу для погашення несплачених кредитів, іпотеки, аліментів.

Передача таких активів для вільної купівлі усіма бажаючими відбувається згідно з Законом України «Про виконавче провадження». Його вартість визначається судом або встановлюється у ході проведення незалежної грошової оцінки. Після чого організатор виставляє арештоване майно на торги, надаючи про нього всі необхідні відомості – назва, тип, місце розташування або зберігання (для рухомих активів), модель, початкова вартість, номер виконавчого провадження.

Після автоматичного формування оголошення про майбутній аукціон, на нього починають реєструватися учасники. Беззаперечною перевагою онлайн-торгів, на яких арештоване майно можуть придбати усі бажаючі, є їх доступність. Система відкрита для користувачів майже цілодобово (за винятком форс-мажорних обставин або планових технічних робіт). До того ж, надіслати заявку на участь ви можете з будь-якого куточку України. Немає необхідності фізично перебувати поряд з виставленими на продаж лотами.

Під час подачі заявки користувач вказує наступну інформацію:

  1. для фізичних осіб – ПІБ, ІНН, адресу електронної пошти, номер телефону, логін, пароль;
  2. для юридичних осіб – назва компанії, код ЄДРПОУ, ПІБ уповноваженого представника, її контактні дані, логін, пароль.

Прийом заявок на участь у держ торгах арештованого майна починається в момент публікації відповідного оголошення і закінчується щонайменше за годину до старту аукціону. Допуск отримують усі учасники, що виконали нескладні вимоги та сплатили гарантійні внески.

Як взяти участь у торгах арештованого майна на майданчику

ТОВ «Українська енергетична біржа»

Наприкінці 2021 року ДП «Прозорро.Продажі» повідомило про інтеграцію в торгову систему існуючого механізму продажу арештованих активів. Це забезпечить зростання довіри до аукціонів, крім того, вдасться усунути штучно створену монополію.

Водночас майданчики, що співпрацюють з Prozorro.Sale, зокрема sale.ueex.com.ua, допоможуть залучити до торгів конфіскованим і арештованим майном максимальну кількість учасників. Змагаючись за лоти на однакових умовах, без дискримінації та виняткового ставлення з боку організатора, вони формують на активи реальну ринкову ціну.

Як проходять торги арештованим майном на Прозоро.Продажі? Електронна система забезпечує технічну сторону проведення аукціонів, також вона відображає усі лоти, виставлені на продаж. Однак для участі у торгах ви маєте зареєструватися на одному з її офіційних майданчиків, такому як ТОВ УЕБ. Саме тут буде сформовано особистий кабінет учасника, через який подаються пропозиції та завантажуються необхідні документи.

Наші консультанти залюбки дадуть відповіді на усі питання, пов’язані з електронними торгами арештованим майном. Скористайтеся тематичною E-mail-розсилкою, зручними ботами у Telegram та Viber – вчасно дізнавайтеся про оголошення нових аукціонів.