logo-prozorro акредитований майданчик

Земельні торги на майданчику ТБ Українська енергетична біржа

Затвердивши ряд поправок і обмежень, 31 березня Верховна Рада нарешті скасувала мораторій на продаж сільськогосподарських угідь – відтак торги землею розпочнуть з другого півріччя 2021 р. Наразі невідомо, у якому форматі відбуватиметься реалізація с/г землі, однак експерти вважають використання електронної системи Прозорро.Продажі найбільш оптимальним вирішенням цього питання.

Прозорі торги землею с/г призначення на електронних аукціонах ProZorro.Sale

Проблема відкритих торгів землею має пріоритетне значення для країни, що головним чином спеціалізується на виробництві аграрної продукції. Так, на сьогоднішній день загальний земельний фонд нашої держави становить трохи більше 60 млн. га, 70% (майже 43 млн. га) з них складають саме сільськогосподарські угіддя – рілля, яка використовується для вирощування с/г культур, багаторічні насадження, пасовиська та сіножаті.

Після ухвалення закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» продажу на земельних торгах підлягають 41,5 млн. га аграрних угідь. Причому більше 10 млн. га с/г землі належать державі, в той час як майже 28 млн. га – це земельні паї, власниками яких є звичайні українці.

Безперешкодний доступ до надзвичайно родючого чорнозему – чимала спокуса для корумпованих українських чиновників. Саме ризик безконтрольного проведення торгів по землі та її скупка аграрними монополіями викликала супротив з боку окремих фермерів. Для цього уряд встановив певні обмеження. Зокрема, один учасник матиме право купити не більше 100 га землі сільгосппризначення. Також з липня наступного року можливість придбати землю на торгах отримують лише фізичні особи – громадяни України. Юридичні особи зможуть скористатися цією опцією тільки через три роки – з 01 січня 2023 р.

Ще одним інструментом, який стовідсотково не дасть старим корупціонерам збагатитися за рахунок безцінного ресурсу, мають стати електронні аукціони Прозорро.Продажі. Протягом останніх трьох років на спеціальних майданчиках на зразок ТБ «Українська енергетична біржа» було проведено 274 тисячі публічних аукціонів, де успішно продавалося державне, комунальне і приватне майно. Сумарний прибуток вже склав 24 млрд. грн., в той час як до створення ДП «Прозорро.Продажі» виставлені на торги державні активи ніяк не використовувалися, ще й потребували додаткових фінансів на їх утримання.

Взяти участь у земельних торгах на майданчику sale.ueex.com.ua

Прозорі торги землею на електронному майданчику sale.ueex.com.ua – запорука того, що виставлені на продаж сільськогосподарські угіддя використовуватимуться чітко за призначенням. Окрім цього, в системі ProZorro.Sale публікується інформація про покупця – ознайомитися з нею можуть як контролюючі органи, так і звичайні громадяни.

Дізнатися більше про електронні торги землею ви зможете, зателефонувавши консультанту ТБ «Українська енергетична біржа» - (044) 337-77-65. Підписуйтеся на зручний Telegram-бот та слідкуйте за появою нових аукціонів в режимі 24/7!