logo-prozorro акредитований майданчик

Ринок землі – що чекає на українців після скасування мораторію

Запровадження вільного ринку землі в Україні – основна з вимог міжнародної спільноти, яка стояла перед новим урядом. Активна робота над відповідною нормативною базою велася останні півроку і закінчилася 28 квітня 2020 р. Саме в цей день Президент нарешті підписав закон «Про обіг земель сільгосппризначення». Відтак, повноцінно ринок аграрних земель запрацює через рік – з 01 липня 2021 р.

Що буде з ринком землі в Україні після 2020 року?

Мораторій на продаж землі с/г призначення діяв з 2002 р. Відповідно до офіційної статистики, внаслідок жорстких обмежень 7 мільйонів громадян (а це кожен шостий українець) на юридичному рівні були позбавлені права розпоряджатися своїм майном, а конкретніше – земельними паями. На цьому, зокрема, наголошували західні партнери України, а також Європейський суд з прав людини, який зобов’язав уряд нарешті запровадити ринок землі та зробити його чесним і доступним для всіх громадян.

В останні роки влада разом із західними та вітчизняними фінансовими експертами все частіше наголошувала на зворотній стороні мораторію – створенні окремого тіньового ринку земель сільськогосподарського призначення. Тут земельні паї швидко «знаходили нових власників», але замість незаконної реалізації сторони укладали нібито правомірні договори оренди. Водночас через відсутність чесних ринкових відносин страждали відносини між фактичними землевласниками і фермерами, що обробляють легально орендовані ділянки. Так, перші опиняються у безвихідному положенні і нерідко змушені надавати свою власність у користування за значно заниженими цінами.

З ухваленням ЗУ «Про зміну деяких законодавчих актів щодо обігу земель с/г призначення» власники земельних ділянок стають повноцінними учасниками нових ринків землі. Право придбати сільськогосподарські угіддя, які раніше можна було тільки успадкувати, за рік отримають фізичні особи-підприємці. Правда, зробити це вони зможуть з певними обмеженнями: покупець має бути громадянином України, також одній особі забороняється володіти ділянками землі, площа яких перевищує 100 га. З 01 січня 2024 р. до них додаються юридичні особи, зареєстровані українськими громадянами. У цьому випадку площа угідь, які вони зможуть купувати на ринку землі України, збільшиться до 10 000 га. Окрім них право купувати земельні ділянки аграрного призначення отримує безпосередньо держава та окремі територіальні громади.

Ці обмеження поки не стосуються сільськогосподарських угідь, котрі перебувають у державній або комунальній власності, які наразі не підлягають реалізації. Стосовно допуску до ринку земель в Україні іноземців, то це питання Президент хоче вирішити на загальнонаціональному референдумі.

В Україні ринок землі має бути прозорим – думка експертів майданчика ТБ «Українська енергетична біржа»

Наша держава беззаперечно є одним із провідних світових постачальників аграрної продукції. Загальний земельний фонд країни складає 60 млн. га. З них майже 43 млн. га (більше 70%) – родючий чорнозем, призначений для вирощування різних видів сільськогосподарських культур, винограду та плодових дерев. Частина цих угідь також відводиться під пасовища і сіножаті.

До запровадження ринку земель дія мораторію поширювалася на 41 млн. га, з яких 10,4 млн. га належать державі, а 28 млн. га – звичайним українцям і підлягають реалізації на електронних торгах.

У даний момент перед урядом стоять наступні завдання:

  1. розробити програму фінансової допомоги фермерам, звичайним громадянам та підприємцям, які хочуть придбати землю с/г призначення;
  2. шляхом змін до Бюджетного кодексу утворити спеціальні фонди державного та місцевого значення, завданням яких буде розвиток сільських громад;
  3. відповідно до вказаних завдань створити дієву нормативно-правову базу.

Згідно із положеннями закону «Про обіг земель с/г призначення», Кабінет міністрів має запровадити вказані нововведення вже восени 2020 р. Усі вони спрямовані на підтримку малих та середніх виробників сільськогосподарської продукції. Передбачається, що фермери зможуть брати банківські кредити під заставу земельних ділянок. До того ж, за новим законодавством саме вони отримують першочергове право на придбання орендованих паїв.

Незалежно від того, як саме працюватиме в Україні ринок землі, поки що думки провідних експертів збігаються в одному: він має бути повністю прозорим та неупередженим стосовно учасників. Інакше довгоочікувані зміни перетворяться в банальний дерибан. Тож незалежні експерти сходяться на думці, що в майбутньому торги з реалізації земельних ділянок с/г призначення мають проходити на електронних майданчиках Прозорро.Продажі, таких як ТБ «Українська енергетична біржа».

У 2016 р. система ProZorro.Sale стала справжнім проривом, не тільки зробивши процес продажу державного майна зручним та доступним, а й позбавивши його корупційної складової. Тоді до створення інноваційного програмного продукту підключилися волонтери, міжнародні і вітчизняні громадські організації, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, Нацбанк та ФГВФО. Сама система складається з двох рівнів:

  1. Центральна база даних, до якої надходить уся інформація про виставлені на продаж лоти – майно неплатоспроможних банків (ЦБД1), об’єкти малої приватизації, активи, що являються державною, комунальною або приватною власністю (ЦБД2);
  2. Електронні майданчики, які надають власні ресурси для ефективної взаємодії організаторів та учасників аукціонів.

Майданчик sale.ueex.com.ua повністю готовий до роботи з ринком землі. Наші спеціалісти мають великий досвід проведення онлайн-аукціонів – в режимі реального часу вони вирішують усі питання, пов’язані з подачею пропозицій та оформленням відповідної документації. Підписуйтеся на Email-розсилку та Telegram-бот – одразу дізнавайтеся про нові аукціони на ТБ «Українська енергетична біржа»!