logo-prozorro акредитований майданчик

Аукціон з продажу майна банків

На початку квітня поточного року був опублікований оновлений варіант Меморандуму між державою Україна та Міжнародним валютним фондом. Зокрема, в тексті Меморандуму йшлося про посилення прозорості діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та про підвищення ефективності продажів активів неплатоспроможних банків.
Слід зауважити, що ще навесні 2016 року в структурі ФГВФО намітилися системні зміни. Склад Фонду поповнився консолідованим офісом, в чиї функції входить організація аукціонів з продажу майна банків-банкрутів та інші заходи по реалізації активів ліквідованих банків. Раніше такі питання вирішувалися тільки ліквідаторами банків, що породжувало ризики зловживань, коли активи збувалися за свідомо заниженою ціною. Тепер, коли рішення приймаються колегіально, ймовірність виникнення подібних ситуацій зведена до мінімуму.

Аукціон з продажу банківського майна ліквідованих банків як інструмент гарантування вкладів фізичних осіб

Теоретично порядок виведення з ринку неплатоспроможних банків України має багато спільного з аналогічними процедурами в США і ЄС, де найбільш поширеними механізмами є:
  • Санація - фінансове оздоровлення банку з метою уникнення його банкрутства.
  • Злиття, коли стабільна фінансова установа приймає на себе зобов'язання і активи банку-банкрута.
  • Продаж проблемного банку банку «здоровому».
  • Передача проблемного банку перехідній структурі з метою оздоровлення.
Однак, практика показала, що в українських умовах найбільш дієвим методом є ліквідація неплатоспроможного банку з подальшою реалізацією його активів.
Щоб всі процеси протікали максимально прозоро, продаж майна таких банків здійснюється виключно через систему ProZorro.Sale.
Головна мета ProZorro.Sale - отримання максимально можливого доходу від реалізації активів банків-банкрутів в максимально короткі терміни. За основу проекту взято принцип аукціону на зростання ціни, завдяки чому кінцева вартість реалізованих активів є найвищою з усіх запропонованих. Прозорість всіх процесів - базовий принцип сімейства Прозорро, цей же підхід збережений і в застосуванні до аукціонів з продажу майна банків, які знаходяться в процесі ліквідації.
Кожен з потенційних покупців може взяти участь в торгах, попередньо зареєструвавшись на одному з акредитованих торгових майданчиків в системі Прозорро.Продажі. Для цього потрібно вибрати лот, що сподобався, і подати свою пропозицію. Зверніть увагу, що брати участь в аукціонах ProZorro.Sale можуть як юридичні, так і фізичні особи. По закінченню аукціону система в автоматичному режимі відкриває всю інформацію по учасниках торгів. Ознайомитися з цією інформацією може кожен відвідувач веб-сайту Прозорро.Продажі або веб-сайту акредитованого торгового майданчика.
Бажаємо вдалих покупок.