logo-prozorro акредитований майданчик

Земельні аукціони у системі Прозорро.Продажі – особливості процедури

Скасування десятирічного мораторію дало поштовх початку аукціонів по землі. Наразі формування земельного ринку йде швидкими темпами, адже вже за кілька місяців українці зможуть офіційно продавати та купувати аграрні угіддя. Однак варто зауважити, що діятимуть торги з деякими обмеженнями, що стосуються площі ділянок та осіб, які зможуть придбати ділянки.

 Землю на аукціоні в Україні можна буде придбати уже незабаром

Відкритий продаж землі сільгосппризначення на аукціонах викликає у суспільстві бурхливі дискусії. До запуску земельного ринку залишилися лічені тижні, але досі не відома процедура реалізації угідь. Для того, щоб цей процес був максимально прозорим, уряд розглядає можливість проведення торгів у системі Прозорро.Продажі.

Більше 60% паїв перебувають у власності селян, які через брак достовірної інформації не підтримують земельну реформу. А мораторій довгі роки перешкоджав реалізації приватної та державної землі та порушував конституційні права власників сільськогосподарських ділянок. Усі ці роки їм доводилося здавати наділи в оренду за мінімальною ставкою. 

Відсутність ринку не тільки впливала на вартість землі, а й блокувала повноцінну діяльність агросектору. Однак прогнози експертів наразі такі, що від початку торгів ціна 1 га с/г угідь зросте на 50-100%. Отже, збільшиться і вартість оренди, що стане гарною новиною для тих власників землі, які не збираються продавати прибутковий актив.

Скасувавши мораторій та розпочавши формування земельного ринку, влада України зробила вагомий крок назустріч розвитку всього аграрного сектору та збільшенню обсягів виробництва органічної продукції. Таким чином зросте кількість робочих місць, а отже, підвищиться і рівень життя селян. Відтепер усі процеси у сфері аграрного бізнесу не обійдуться без їхньої участі.

Важливою складовою економіки України є саме сільське господарство. Це викликано насамперед природними та кліматичними чинниками. За виробництвом с/г продукції ми вже не один рік посідаємо одне з провідних місць в Європі. Отже, запуск ринку та продаж землі з аукціонів сформує також і справедливі орендні відносини.

 Особливості аукціонів з продажу землі на Prozorro.Sale

Для формування прозорого ринку, який буде відповідати світовим стандартам, влада планує проводити аукціони по землі в Україні на спеціальних акредитованих майданчиках. Таким є ТОВ «Українська енергетична біржа». Будучи частиною системи Прозорро.Продажі, він є платформою для онлайн-торгів державними і комунальними активами.

Завдяки відкритим аукціонам у різних напрямках формується конкуренція на ринках і збільшуються прибутки від реалізації товарів. Продаж кожного лоту знаходиться під пильним наглядом контролюючих органів, які перевіряють відсутність порушень.

Зареєструвавшись на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа», ви зможете брати участь у майбутніх торгах землею. Також долучайтеся до нашої сторінки у Facebook, підключайте Viber, Telegram-бот та Email-розсилку з актуальними лотами.