logo-prozorro акредитований майданчик

Аукціони з продажу заставного майна неплатоспроможних банків

Аукціони з продажу заставного майна, що перейшло на баланс банків, визнаних неплатоспроможними

У 2014-2017 роках була введена тимчасова адміністрація та запущений процес ліквідації в 91 українському банку. Таким чином, майже 50% банків України вивелися або виводяться з ринку. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб через аукціони з продажу майна банків-банкрутів, в тому числі і заставного, яке перейшло на їх баланс, в системі ProZorro.Sale за перші шість місяців існування проекту було продано майна на суму більше, ніж один мільярд гривень. До кінця року команда Прозорро.Продажі розраховує вийти на показник в 10 мільярдів гривень доходу, отриманого на аукціонах з продажу майна банків, визнаних неплатоспроможними.
Сума, звичайно, вражаюча, але в умовах, коли збитки вкладників ліквідованих банків становлять близько ста п'ятдесяти мільярдів гривень (згідно з цифрами, названим ФГВФО), явно недостатня для погашення завданих збітків. Рішення проблеми пропонується в двох варіантах:
  • підняти граничну суму відшкодування збитків для фізичних до одного мільйона гривень (на даний момент гранична сума відшкодування становить 200 тисяч гривень);
  • внести зміни до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності виведення банків з ринку і адаптації до міжнародних стандартів і актів законодавства ЄС (законопроект 6273 був внесений 31 березня 2017 р. групою народних депутатів України).

ProZorro.Sale - аукціони з продажу банківського майна

Аукціони з продажу заставного майна, що перейшло на баланс банків-банкрутів в Україні мають алгоритм схожий з аналогічними процедурами в США і країнах Європейського Союзу. Головне завдання, поставлене перед системою Прозорро.Продажі - реалізація майна неплатоспроможних банків в найкоротші терміни за максимально можливою ціною. У цій ситуації така форма продажу, як аукціон на підвищення ціни, є найефективнішою.
ProZorro.Sale є дочірнім продуктом системи державних закупівель, тому в аукціонах з продажу майна банків-банкрутів збережені всі базові положення, властиві сімейству Прозорро. Головний принцип закладений в назві: всі процеси з продажу майна неплатоспроможних банків здійснюються в умовах максимальної прозорості. Будь-який бажаючий може ознайомитися:
  1. До початку аукціону - з предметом торгів і умовами його продажу;
  2. По завершенню торгів - зі списком учасників і запропонованими цінами, дізнатися, хто став переможцем аукціону і яку ціну він запропонував.
Завдяки такому підходу виключається можливість змови з метою купівлі майна банків-банкрутів за заниженою ціною.
Оприлюдненню підлягають і підписані договори купівлі-продажу або відступлення прав вимоги за кредитними договорами. У зазначений в Регламенті період відскановані документи з печатками і підписами обох сторін публікуються на порталі Прозорро.Продажі, сайті ФГВФО, на сайті торговельних Майданчиків, на яких було укладено угоду і на сайті банку, майно якого розпродається. Тільки після цього аукціон з продажу майна банку-банкрута вважається завершеним.
Бажаємо вам вдалих торгів!