logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж земельної ділянки під час воєнного стану на акредитованій платформі УЕБ

Останні два роки засвідчують – продаж земельної ділянки можна здійснювати і під час дії воєнного стану. Наразі у більшій частині України ринок повністю відновився. Реалізація на здача в оренду землі повністю припинена тільки на тимчасово окупованих територіях та у зоні ведення бойових дій. Чи можливо продати на торгах Прозоро.Продажі свою земельну ділянку під час війни та що для цього потрібно – розповідають експерти електронного майданчика sale.ueex.com.ua.

Які земельні ділянки можна виставити на аукціон Prozorro.Sale під час воєнного стану

У тилових регіонах продаж земельної ділянки під час воєнного стану на майданчиках Прозорро.Продажі триває достатньо активно. Кожного місяця на акредитованих платформах на зразок УЕБ укладаються сотні договорів. А ціна 1 гектару сільськогосподарських угідь невпинно зростає. Водночас, попри всі побоювання і неприховані маніпуляції суспільною думкою, ніхто не поспішає масово скуповувати стратегічний ресурс. Та й землевласники неохоче розстаються з цінним активом у ці нестабільні часи. Тим більше, що після закінчення війни вартість землі значно збільшиться.

Чи можливо продати свою земельну ділянку під час війни? Як показала практика, за два роки після реформування ринку в країні було укладено 184 700 договорів з реалізації, обміну та дарування землі сумарною площею 407 тис. га. Бажання продати свої активи виявили лише 1% землевласників. Тож поки що земельний ринок в Україні перебуває на стадії становлення, а усі запропоновані механізми продажу сільгосп угідь перевіряються на практиці та доопрацьовуються.

Повномасштабне вторгнення вплинуло на усі сфери економіки. Тож не дивно, що українці активно цікавляться питанням, які земельні ділянки можна виставляти на електронний аукціон під час воєнного стану. Починаючи з 24 лютого 2022 р. в Україні були закриті усі державні реєстри, що на кілька місяців унеможливило будь-які фінансові операції із с/г угіддями. Вже у травні уряд відновив доступ до Держгеокадастру та Реєстру речових прав на нерухоме майно – однак це не стосується тимчасово окупованих регіонів.

Продаж земельної ділянки під час воєнного стану

на е-торгах Української енергетичної біржі

Навіть під час воєнного стану на майданчику sale.ueex.com.ua усі бажаючі можуть взяти участь в електронних аукціонах з продажу земельної ділянки. Протягом перших двох років після реформування ринку в системі Prozorro.Sale було проведено 6 400 торгів з продажу та оренди сільськогосподарських угідь. Їх організатори за цей період отримали 1,7 млрд. грн. прибутку. З них 1,4 млрд. грн. (82%) землевласники заробили під час повномасштабної війни.

Усього на аукціони електронних майданчиків на зразок Української енергетичної біржі було виставлено майже 38 тис. га аграрних угідь. З них передані новим власникам – 2 700 тис. га.

Щоб детальніше дізнатися, які земельні ділянки можна виставляти на аукціон Прозорро.Продажі під час воєнного стану, зверніться до наших консультантів - (044)33-77-765. Слідкуйте за новими лотами за допомогою E-mail-розсилки та чат-боту у Telegram.