logo-prozorro акредитований майданчик

Ціна землі за гектар на майданчику Української енергетичної біржі

З відкриттям ринку ціна 1 гектара землі в Україні поступово збільшується. І хоча сільськогосподарські угіддя в нашій країні оцінюються не надто високо у порівнянні, наприклад, з Європою, ми маємо усі шанси зробити їх по-справжньому цінним активом. Немалу роль у цьому процесі зіграє їх реалізація на сучасних онлайн-торгах, завдяки яким кожна угода є повністю прозорою, позбавленою корупційних схем і втручання сторонніх осіб.

Ціна гектара землі в Україні на електронних аукціонах Prozorro.Sale

Ще до офіційного запуску земельних торгів експерти прогнозували встановлення ціни на рівні 1000-2000 дол./га. Така низька оцінка пов’язана з багаторічним мораторієм. Через відсутність легального ринку сільськогосподарських угідь вартість останніх є по факту найнижчою в Європі. Так, ціна землі за гектар у Румунії становить 2 500 дол., Естонії, Латвії, Словаччині і Хорватії – 3 400-3 600 дол., Литві – 4 300 дол.

Однак продаж земельних ділянок на відкритих для усіх бажаючих аукціонах допоможе збільшити початкову вартість таких лотів, за яку береться результат нормативної грошової оцінки. Вже протягом першого місяця після запуску ринку землі було укладено 2 900 угод, сумарний прибуток від яких склав 210 млн. грн. За словами міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенко, середня ціна гектара землі в Україні на той момент становила 40 тис. грн.

Трохи відрізняються від цієї цифри дані, опубліковані ДП «Прозорро.Продажі». За останні пів року в системі було оголошено 4 700 земельних торгів загальною вартістю майже 1,4 мільярди гривень. Наразі дохід від завершених угод складає 364 млн. грн., а середня ціна землі за гектар становить 36 тис. грн.

Якщо проаналізувати вартість сільськогосподарських угідь в залежності від місця розташування, то найдорожчими традиційно лишаються ділянки у Київській області – їх сьогодні можна придбати за 52,7 тис. грн./га. Також однією з найвищих в Україні є ціна гектара землі у Івано-Франківській та Черкаській областях – більше 40 тис. грн. Найдешевшими ж є сільськогосподарські угіддя у Волинській обл. – 21,5 тис. грн./га.

Ціна землі за гектар на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа»

Пройшовши реєстрацію на сайті sale.ueex.com.ua – акредитованому майданчику Прозорро.Продажі – ви отримаєте доступ до найбільшої в країні бази земельних торгів. Завдяки зручному інтерфейсу платформи та дієвим порадам наших менеджерів ви не лише дізнаєтеся актуальну ціну 1 гектара землі в Україні, а й легко оберете потрібні лоти.

Чесні і повністю прозорі онлайн-торги допомагають один з найважливіших виробничих ресурсів нашої держави реалізовувати без корупції та тіньових махінацій. Таким аукціонам довіряють і учасники, і суспільство в цілому. Тож швидше підписуйтеся на спеціальні земельні боти майданчика ТОВ УЕБ у Телеграм і Вайбер, робіть ставки на прибуткові лоти та перемагайте!