logo-prozorro акредитований майданчик

Ціна на землю в Україні на електронних торгах Прозорро.Продажі

Ціна землі – надзвичайно актуальне питання, що хвилює українців з моменту ухвалення закону «Про продаж і оренду земельних ділянок сільгосппризначення на електронних аукціонах». Багаторічний мораторій на реалізацію с/г угідь призвів до катастрофічного здешевлення безцінних українських чорноземів. Тож чи виправдаються оптимістичні прогнози вітчизняних експертів та чи стане ціна землі в Україні не лише прозорою, а й конкурентною? Відповіді на ці питання дають фахівці електронного майданчика ТОВ «Українська енергетична біржа».

Ціна землі в Україні по областям та її продаж на торгах Prozorro.Sale

Беззаперечно, минулий 2021 рік матиме історичне значення і для країни в цілому, і для значної кількості її громадян. Принаймні для тих 7 мільйонів українців, що, за статистикою, володіють майже 28 млн. га сільськогосподарських паїв. Загалом запуск ринку с/г угідь відкриває безпрецедентні можливості для створення принципово нового і досить ефективного сектору економіки. І якщо більшість країн світу вже пройшли цей етап, то для вітчизняних землевласників та потенційних інвесторів продаж землі в прямому сенсі відкриває зовсім інші горизонти.

Поки що ціна землі сільськогосподарського призначення встановилася на рівні 1000-2000 дол./га – коливання залежать від конкретного регіону, клімату, якості ґрунту, логістичних умов. При цьому за словами Олександра Колотіліна, експерта по земельним відносинам, у наступні п’ять років вона рівномірно зросте до 2000-4000 дол./га. Якщо взяти до прикладу сусідні країни, спрогнозувати ціну на землю у 2022-2026 рр. можна за сценарієм, що розвивався у Польщі. Одразу після відкриття ринку 1 гектар с/г угідь там коштував майже так само – 1500 дол. Однак сьогодні цей показник сягає рекордних 11 000 дол./га.

Поки що за результатами нормативної грошової оцінки в Україні ціна землі коливається від 21 тис. грн. (Житомирська, Волинська, Львівська, Рівненська обл.) до 33 тис. грн. (Чернівецька, Черкаська обл.). Звісно, електронні торги на Прозоро.Продажі допоможуть збільшити ці показники. Адже під час найбільш запеклих змагань початкова вартість лотів нерідко зростає в кілька разів.

Ціна на землю на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа»

За вимогами чинного законодавства земельні ділянки сільгосппризначення, що перебувають у державній або комунальній власності, поки що заборонено продавати. Однак їх активно здають в оренду – і роблять це саме через електронні аукціони Прозорро.Продажі. Такий підхід дозволить встановити дійсно конкурентну, ринкову ціну на землю в Україні.

Взяти участь у торгах можуть усі бажаючі – достатньо зареєструватися на майданчику sale.ueex.com.ua та обрати цікавий для вас лот. Кваліфіковані консультанти допоможуть правильно оформити необхідні документи та дадуть кілька дієвих порад, що обов’язково допоможуть перемогти!

Підписуйтеся на нашу E-mail-розсилку, зручний земельний Telegram- або Viber-бот – швидко отримуйте сповіщення про оголошення нових аукціонів.