logo-prozorro акредитований майданчик

Проведення приватизації Фондом державного майна через систему Прозорро.Продажі

Головним органом, який відповідає за реалізацію урядової політики в сфері приватизації, є ФДМУ. Мета діяльності цієї установи полягає в підвищенні ефективності економіки за допомогою збільшення приватних інвестицій.
Фонд держмайна було засновано у 1991 році згідно рішення Кабінету міністрів УРСР. Оскільки на той час планова економіка перебувала в колапсі, для багатьох підприємств настала необхідність змінити форму власності. Для того, щоб процес роздержавлення відбувався відповідно до вимог законодавства, уряд прийняв рішення створити спеціальну установу – Фонд державного майна України. Він почав відповідати за такі напрямки діяльності:
  • Розробку програми приватизації на наступний рік.
  • Визначення об’єктів державної власності, які мають бути виставлені на продаж.
  • Управління корпоративними правами підприємств, майно яких повністю або частково належить державі.
  • Розробку законів для подання на розгляд Верховної Ради та власних нормативно-правових актів.
  • Співробітництво з іноземними організаціями та державними установами з питань, які стосуються сфери компетенції Фонду держмайна.
  • Створення комісії для інвентаризації об’єктів, що знаходяться у державній власності.
  • Передачу майнових комплексів, підприємств та іншої нерухомості в оренду господарюючим суб’єктам.
  • Організацію продажу власності через проведення відкритих аукціонів в електронній системі ProZorro.Sale.
Крім центрального офісу Фонду, розташованого у Києві, установа має регіональні філії у кожному обласному центрі України.

Як Фонд державного майна проводить приватизацію

До 2018 року роздержавлення підприємств проводилося за принципом звичайних аукціонів. Ця система мала суттєві недоліки, оскільки за бажанням чиновників потенційні учасники могли не отримати доступ до необхідної їм інформації. Крім того, на той час оголошення про проведення торгів розміщувалися в місцевій пресі. Це ускладнювало участь в аукціоні багатьом громадянам з інших регіонів України.
З 2018 року об’єкти малої приватизації, чия оціночна або балансова вартість не перевищує 250 мільйонів гривень, виставляються на аукціони через акредитовані в системі Прозорро.Продажі електронні майданчики. Одним із таких майданчиків є sale.ueex.com.ua, який належить Українській енергетичній біржі. На ньому доступні всі приміщення та інші об’єкти нерухомості, розміщені в системі.
Фонд державного майна відіграє значну роль у процесі приватизації. Він відповідає за підготовку документації та розміщенню лоту в системі. Установа має право виносити на торги лише те майно, яке належить державі. Це стосується також і тих об’єктів, які мають комбіновану структуру власності, з приватною часткою у статутному капіталі. Водночас аукціони комунального майна проводять органи місцевої влади. Фонд державного майна у Києві не має прямого відношення до таких торгів.