logo-prozorro акредитований майданчик

Земельний ринок в Україні має формуватися за прозорим алгоритмом

Формування ринку землі в Україні розпочалося з такої історичної події, як підписання Закону № 2178-10 у квітні минулого року. Проект підтримало 259 депутатів. Це стало найважливішим та остаточним кроком до відміни мораторію та дозволу на вільне розпорядження угіддями.

 Як та коли формуватиметься ринок землі в Україні 

Світовий банк надав статистичні прогнози, які говорять про те, що формування ринку землі в Україні прискорить зростання економіки в середньому на 1% за рік. А провідні міжнародні економісти вважають новоприйнятий Закон справжнім історичним проривом.

Наша держава має найбільші площі аграрних ділянок в Європі. Але сільське господарство майже не приносить доходів через низький рівень розвитку, на відміну від сусідніх держав.

Продуктивність земельного фонду зросте у разі залучення додаткових інвестицій. Саме цьому сприяє скасування мораторію та прийняття Закону про продаж землі. Тільки належний обіг аграрних угідь створить відповідну ринкову мотивацію.

Однак для досягнення потрібного результату наступним кроком має стати забезпечення прозорості земельних відносин та ефективності продажів с/г ділянок.

Отже, українська влада нарешті прийшла до того, щоб надати землевласникам можливість реалізувати своє конституційне право – вільно розпоряджатися наділами. Процедура продажів розпочнеться для фізичних осіб уже в липні, а представники приватного бізнесу зможуть взяти участь в аукціонах лише через 3 роки.

Однак сьогодні ще точаться дискусії з приводу того, як проходитиме реалізація угідь. Щоб зробити цей процес максимально прозорим, у 2016 році був створений інноваційний інструмент – електронна торгова система Prozorro.Sale. Завдяки їй продаж ділянок с/г призначення буде абсолютно відкритим для громадськості, а для учасників будуть забезпечені рівні умови.

 Формування ринку землі в Україні та початок реалізації ділянок

Електронні аукціони у системі Прозорро.Продажі дозволяють ліквідувати корупційні махінації у багатьох напрямках. Також вони забезпечують зручні умови як для організаторів торгів, так і для потенційних покупців: не потрібно витрачати час і кошти на обмін документацією, а пошук клієнтів спрощується навіть без затрат на рекламу.

Отже, ухваливши рішення про формування ринку землі в Україні, уряд має забезпечити справедливе його функціонування та публічність продажу сільгоспугідь, адже чимало зацікавлених осіб захочуть скористатися ще нестабільною ситуацією та отримати вигоду. Нагадаємо, що законопроект підтримало 259 народних депутатів, найбільше серед яких від партії «Слуга народу» – 206 голосів.

Узяти участь у публічних онлайн-аукціонах ви можете на одному з акредитованих електронних майданчиків системи Прозорро.Продажі, наприклад ТБ «Українська енергетична біржа». Доступ до торгів ви отримаєте після проходження процедури реєстрації та сплати необхідних внесків. Слідкуйте за появою нових лотів за допомогою Viber або Telegram-бота від майданчика sale.ueex.com.ua.