logo-prozorro акредитований майданчик

Як відбулося голосування за ринок землі та що воно передбачає

Така вирішальна подія для України, як голосування за ринок землі, відбулася 31 березня 2020 року. За підписання відповідного законопроекту проголосувало 259 депутатів. Це стало ще одним етапом на шляху до скасування мораторію та запуску вільного ринку землі.

Голосування за ринок землі – важливий крок до економічного зростання України

Останні статистичні прогнози Світового банку вказують на те, що зняття мораторію на продаж землі прискорить зростання економіки країни на 0,5-1,5% за рік.

Україна має найбільші площі аграрних угідь в Європі, однак сільське господарство знаходиться на низькому рівні розвитку і приносить мізерні доходи, на відміну від інших держав.

Збільшити продуктивність земельного фонду та залучити необхідні інвестиції можна, розпочавши із скасування мораторію на землю. Неможливо створити належну ринкову мотивацію без належного обігу сільськогосподарських угідь. Провідний економіст Світового банку Фарук Кхан заявив, що прийняття Закону України про ринок землі – це справжній історичний прорив. Але також він наголосив на тому, що, крім цього, важливо забезпечити прозорість і ефективність у галузі земельних відносин.

Відтак, проголосувавши за ринок землі, народні депутати надали українцям можливість реалізувати своє конституційне право розпоряджатися аграрними ділянками.  Цей процес розпочнеться вже з липня наступного року. Фізичні особи можуть набувати права власності на земельні угіддя площею до 100 га. Представники приватного бізнесу зможуть взяти участь у цій процедурі через 3,5 роки.

Як голосування за ринок землі вплине на подальшу реалізацію аграрних угідь

Питання реалізації сьогодні залишається відкритим. Але найкраще довірити цей процес уже перевіреному інструменту боротьби з корупцією – електронній системі Prozorro.Sale. Публічні аукціони роблять процес продажу земельних ділянок відкритим, забезпечують рівні умови для всіх та дозволяють уникнути зайвих витрат на рекламу.

Нагадаємо, що голосування за ринок землі закінчилося з такими результатами:

  • партія «Слуга народу» – 206 голосів;
  • фракція «Голос» – 13 голосів;
  • «Європейська солідарність» – 23 голоси;
  • депутатська група «Довіра» – 12 голосів;
  • позафракційні – 5 голосів;
  • ОПЗЖ, «Батьківщина», «За майбутнє» не підтримали законопроект.

Ухваливши таке рішення, Верховна Рада повинна забезпечити справедливість у сфері реалізації сільгоспугідь та перешкодити зацікавленим особам, які хочуть скористатися реформою і отримати свою вигоду нечесним шляхом. 

Реєструючись в електронній системі Прозоро.Продажі через майданчик Торгової біржі «Українська енергетична біржа», ви отримуєте доступ до онлайн-аукціонів з продажу аграрних угідь та стаєте чесним учасником земельних відносин.

Окрім цього, ви завжди можете скористатись допомогою наших консультантів за телефоном (044) 337-77-65. Підключайте земельний Viber- та Telegram-бот та налаштовуйте електронну розсилку з актуальними аукціонами від майданчика ТБ “УЕБ”.