logo-prozorro акредитований майданчик

Характеристика земельного ринку та початок його функціонування

Характеристика ринку землі включає в себе відносини між учасниками агросектору, що мають право на володіння та розпорядження земельними ділянками. Для їх раціонального використання потрібно забезпечити виконання відповідних умов, згідно із Земельним кодексом України (2001) та новоприйнятим Законом про продаж с/г угідь.

Початок їх реалізації відбудеться вже найближчим часом – у липні цього року. Для того, щоб не пропустити старт торгів у системі Прозорро.Продажі, зареєструйтеся на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа» та підпишіться на Email-розсилку.

 Характеристика ринку землі в сучасних умовах

Використання земельних ресурсів в Україні має модернізуватись. Раціональний підхід здійснюється шляхом зміни технологій та належній організації сільськогосподарської діяльності для того, щоб задовольнити потреби споживачів на ринку. Ці процеси повинні здійснюватися за допомогою механізму приватної власності і ринкової конкуренції.

Отже, мораторій на продаж аграрних земель вичерпав себе. Влада дійшла висновку, що не потрібно забороняти купівлю угідь представниками приватного бізнесу, а варто унормувати цю процедуру на законодавчому рівні.

Також на шляху до удосконалення земельних відносин потрібно зробити такі кроки:

  • поліпшення форм господарювання;
  • зміна способів ціноутворення на землю;
  • покращення економічного механізму господарювання;
  • залучення надходжень через іпотеку землі.

Довгий час український земельний ринок характеризувався відсутністю відповідного законодавства. Його впровадження почалося у березні 2020 року, коли президентом був підписаний Закон № 2178-10 про продаж землі. Такий рішучий крок від влади був зумовлений збільшенням кількості земельних трансакцій щодо купівлі-продажу ділянок в обхід мораторію. 

 Український ринок землі та характеристика умов реалізації угідь

Характеристика ринку землі в Україні сьогодні передбачає чимало суперечок. Вони пов’язані перш за все з тим, що громадяни переймаються, чи не будуть вітчизняні олігархи чи іноземні інвестори скуповувати найкращі ділянки. Тому на сьогодні головним завданням уряду є забезпечення прозорого функціонування аграрного ринку. 

Допомогти в цьому якнайкраще зможе уже перевірена система електронних торгів Прозорро.Продажі. Вона розпочала свою роботу 4 роки тому і виявилась новатором у сфері публічних онлайн-аукціонів з продажу державного і комунального майна.

Робота системи Prozorro.Sale  відбувається через акредитовані майданчики, такі як ТОВ «Українська енергетична біржа». Завдяки їхній роботі під час процесу торгів виключаються будь-які корупційні схеми та дискримінація учасників. Сторонні особи не можуть втручатися в аукціон, він проходить абсолютно прозоро та публічно, тобто спостерігати за ним у режимі онлайн може кожен охочий.

Тож проходьте швидку процедуру реєстрації на майданчику sale.ueex.com.ua та слідкуйте за новинами про ринок землі за допомогою нашої Email-розсилки, Viber- та Telegram-бота.