logo-prozorro акредитований майданчик

Майно боржників банків

З усього виставленого на продаж майна ліквідованих банків найбільший і стабільний інтерес викликає майно боржників банків-банкрутів, яке виступало в якості застави і перейшло на баланс банку як відшкодування за простроченими кредитними зобов'язаннями.
Як правило, банки видають великі позики під гарантію забезпечення. В умовах перехідної економіки дані дії вважаються нормою і застосовуються по відношенню до всіх позичальників, незалежно від їх рівня кредитоспроможності.
Застава - це засіб, за допомогою якого банк забезпечує гарантію щодо виконання позичальником кредитної угоди в обумовлені при отриманні позики терміни і в обумовленому обсязі.
Одержувач позики передає кредитору заставне зобов'язання, підтверджуючи тим самим права останнього на отримання предмета застави в разі недотримання іншою стороною умов угоди. При невиконанні своїх зобов'язань власником кредиту, банк набуває право власності на заставне майно боржника.

Неплатоспроможні банки: майно боржників, яке перейшло на їх баланс, як засіб відшкодування збитків при ліквідації

Коли банк визнається неплатоспроможним, з метою відшкодування збитків його вкладників Фонд гарантування вкладів фізичних осіб формує ліквідаційну масу, яка включає в себе всі активи підприємства, що ліквідується, в тому числі і заставне майно боржників банку-банкрута, яке перейшло на його баланс. Дане майно виставляється на реалізацію через аукціони системи Prozorro.Продажі.
Придбати таке майно може кожен бажаючий, незалежно від форми господарювання. Будь-яка юридична або фізична особа може, попередньо зареєструвавшись на одному з акредитованих торгових майданчиків, подати заявку на участь в торгах, що його зацікавили. Якщо учасник аукціону зуміє дати найвищу ціну з усіх запропонованих, у нього з'являється можливість стати володарем вельми привабливих активів.

Купівля заставного майна - цікаві об'єкти за привабливими цінами

Найчастіше серед заставного майна зустрічається житлова і нежитлова нерухомість. Це обумовлено тим, що банки набагато охочіше в якості застави приймають саме об'єкти нерухомості, так як нерухомість - найбільш надійний актив. Аукціони в системі ProZorro.Sale містять в собі такі можливості для покупців:
  • придбання майна за вартістю істотно нижче ринкової;
  • придбання такого роду майна, яке досить рідко стає об'єктом продажу.
Щоб не пропустити можливість поборотися за володіння цими об'єктами, команда Прозорро.Продажі рекомендує заглядати в розділ «Цікаві лоти». На даний момент в цьому розділі виставлені квартира в історичному центрі Києва, земельні ділянки в мальовничих куточках країни, найбільший в Україні недобудований торгово-розважальний центр, діючий гранітний кар'єр та інші, не менш цікаві лоти.
Бажаємо вам вдалих торгів!