logo-prozorro акредитований майданчик

Коли буде український ринок землі, чи будуть аукціони з її продажу

Сьогодні майже кожен громадян цікавиться, коли в Україні буде ринок землі? До цього питання спонукало підписання у березні 2020 року Закону № 2178-10. Нарешті українці матимуть змогу розпоряджатися власними земельними ділянками. Реалізація цього права довгі роки перебувала під забороною.

Але на плечах уряду лежить рішення про забезпечення відкритого та незалежного процесу купівлі-продажу землі. Чи виправдають вони сподівання майбутніх учасників ринку?

Коли в Україні буде земельний ринок та як він працюватиме

Об’єктом майбутнього ринку землі стануть земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Ціноутворення та формування попиту і пропозиції на ньому відбувається залежно від економічних відносин між учасниками.

Земельні ресурси є невідтворюваними. В Україні їх близько 43 млн. га, велика частина з яких – це родючі чорноземи. Тому очікується велика конкуренція між потенційними покупцями.

Право власності на с/г угіддя можна буде передати уже з липня 2021 року. А також, як і у більшості країн, їх можна буде використати як заставне майно. Важливим чинником стане усталеність ділянок на майбутньому ринку землі. Це означає, що новий власник зможе використовувати землю тільки для с/г виробництва, а не для будівництва сучасних комплексів. Таким чином економіка країни буде стабільною, а Україна і надалі залишиться одним з найбільших експортерів аграрної продукції у світі.

Отже, відповідь на питання, коли в Україні буде ринок землі, надано. Залишилося з’ясувати, як саме проходитимуть продажі.

 Коли буде український ринок землі та старт продажів угідь

Початок роботи повноцінного ринку землі в Україні припадає на липень 2021 року для фізичних осіб, а для представників приватного бізнесу – на січень 2024 року. Такі умови були висунуті МВФ для отримання кредитного траншу. Нескінченний мораторій на продаж аграрних угідь нарешті припиняє своє функціонування.

З того моменту, коли в Україні буде ринок землі, на продаж в першу чергу почнуть виставляти ділянки, що перебувають у приватній власності. Реалізація землі буде відбуватися із певними обмеженнями: максимальна площа, яку може придбати одна людина, дорівнює 100 га. Для юридичних осіб ця цифра зможе досягати 10 000 га.

Наразі перед українською владою стоїть завдання забезпечення прозорості майбутнього ринку землі. Найкращий та найпростіший спосіб досягти цього – електронні торги. Вони проходять на майданчиках системи Прозорро.Продажі. За понад 4 роки тут проведено 344 тисячі публічних аукціонів, а прибуток від продажу різноманітних державних і комунальних об’єктів склав 34 млрд. грн.

Для участі у торгах використовуйте офіційні майданчики системи Prozorro.Sale такі, як ТБ “Українська енергетична біржа”. Завдяки їм доступ до торгів має кожен охочий, де б він не знаходився. Процедура онлайн-аукціону є повністю відкритою, будь-які махінації одразу ж будуть відслідковані громадськістю та контролюючими органами. Отже, це робить неможливим стороннє втручання та блокує діяльність старих корупціонерів.

Отримуйте сповіщення за допомогою додаткових функцій на майданчику sale.ueex.com.ua: Viber- і Telegram-бота та Email-розсилки.