logo-prozorro акредитований майданчик

Купівля банківських активів

Незважаючи на стрімкі зміни в економіці, купівля банківських активів ще довго залишатиметься вдалою інвестицією. З 1 лютого 2017 року продаж активів проблемних банків здійснюється виключно через систему Прозоро.Продажі, що дозволяє зробити процедуру продажу максимально відкритою. Тим самим, всі потенційні покупці знаходяться в однакових умовах, а торги відбуваються на заставах чесної конкуренції. Автоматизованість процесу виключає тиск або вплив в «ручному режимі». Доступ до торгів та рівні умови з іншими учасниками може отримати будь-який учасник, що зареєструвався в системі ProZorro. Але бажана угода може не відбутися з ряду об’єктивних причин. Тому, якщо ви зібрались купити актив банку, ознайомтесь деякими порадами щодо участі в аукціонах Прозоро.

Стежте за часом

Ви звикли діяти виважено, ґрунтовно обдумувати кожен крок, і це — позитивна риса. Але не варто затягувати процес роздумів і вагань та відкладати до останньої миті подання початкової пропозиції. Статись може будь-що:
  • Операційна система вашого комп'ютера зненацька дасть збій;
  • Через аварію на електромережі вимкнуть світло;
  • Через незалежні від вас технічні несправності станеться відключення від мережі інтернету;
  • Будь-які побутові форс-мажорні обставини, тощо.
Якщо ви збираєтесь купити актив банку, рекомендується робити пропозицію, маючи достатній запас часу, щоб встигнути підготувати та завантажити всі необхідні документи. Завантажені в систему цінові пропозиції залишаються закритими до моменту початку аукціону, а дані про учасників, які подали пропозиції розкриваються лише після завершенняаукціону. Тому ризики витоку інформації, які б могли вплинути на прийняття рішення вашими конкурентами, повністю відсутні.
Розробники Прозорро та досвідчені учасники пропонують починати завантаження документів та всієї необхідної інформації не менш, ніж за годину до закінчення періоду прийому пропозицій.

Відмінності та нюанси системи Prozorro.Sale

Публічні паспорти активу оприлюднюються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в строк, не менший, ніж за 21 робочий день до початку аукціону. У разі виникнення потреби проведення повторного аукціону, публікується паспорт відкритих торгів не менш, ніж за 10 робочих днів до початку аукціону.
Публічний паспорт торгів — пакет інформації стосовно проведення торгів та купівлі активів банку.
Паспорт відкритих торгів — пакет інформації про умови проведення торгів, їх організаторів, початкову ціну, тощо.
Для того, щоб стати учасником процесу, потенційному покупцеві потрібно одночасно подати заявку на ознайомлення з активом до ФГВФО та банку, купити банківські активи якого він збирається. Банк в п’ятиденний термін (але не пізніш, ніж напередодні проведення аукціону) підписує з потенційним покупцем договір про конфіденційність. Після чого банк до початку торгів має забезпечити потенційному покупцеві доступ до всієї наявної документації стосовно активів, що продаються, та дати потенційному покупцеві можливість ознайомитись з цими активами.
Бажаємо вам вдалих торгів!