logo-prozorro акредитований майданчик

Особливості купівлі-продажу земельної ділянки

під час воєнного стану на майданчику УЕБ

Не дивлячись на те, що на певний час купівля-продаж земельних ділянок під час воєнного стану у 2022 році була припинена, сьогодні ринок працює досить стабільно. Навіть більше – у 2024 році уряд заплановано продовжив реформу, допустивши до земельних аукціонів юридичних осіб.

Чи можна у воєнний час робити купівлю-продаж земельної ділянки

на торгах Прозорро.Продажі?

Офіційно ринок землі в Україні працює вже понад два роки. З них майже півтора року купівля-продаж земельної ділянки, що перебуває у державній або комунальній власності, на Прозоро.Продажі відбувається навіть під час воєнного стану. Попри все економіка країни продовжує працювати і у безпечних, «тилових» регіонах, електронні торги з продажу земельних угідь користуються не меншим попитом, ніж до повномасштабного вторгнення.

Після довгого етапу обговорень та ухвалення відповідної законодавчої бази, повноцінний ринок землі запрацював 01 липня 2021 р. Як повідомляє Київська школа економіки, до 24 лютого 2022 р. було зареєстровано понад 72 тис. договорів. А загальна площа реалізованих за цей час ділянок склала 174 466 га. При цьому лідерами за кількістю укладених угод були Харківська, Кіровоградська та Херсонська обл.

Чи можна зараз робити купівлю або продаж земельних ділянок на е-аукціонах Prozorro.Sale, коли діє воєнний стан? Звичайно, повномасштабна війна наклала відбиток на усі сфери економіки. Однак навіть у кризовий час ринок землі продовжує працювати. Зокрема, за перший рік роботи в Україні було підписано 88 тис. договорів, прибуток від яких приніс землевласникам 7 мільярдів гривень. При цьому Харківська область лідирувала як за кількістю процедур з реалізації земельних ділянок (10 400), так і за загальною площею проданих угідь (37 тис. га).

Експерти зазначають, що темпи купівлі-продажу земельних ділянок в часи військового стану значно скоротилися. Наприклад, у 2021 році в державні реєстри вносилися дані про 10-15 тис. договорів щомісяця. А за період з жовтня 2022 р. по березень 2023 р. цей показник скоротився до 3-5 тис. угод.

Особливості купівлі та продажу ділянок землі під час дії воєнного стану

на платформі sale.ueex.com.ua

Через форс-мажорні обставини та часті зміни законодавства багато учасників ринку цікавляться, чи є можливість робити купівлю-продаж земельної ділянки, якщо зараз діє воєнний стан? У перші місяці повномасштабного вторгнення усі торгові операції було зупинено, адже влада заблокувала Державний земельний кадастр і Реєстр прав на нерухоме майно. Однак у травні-червні 2022 року в Україні знову запрацювали усі державні реєстри, відтак, на майданчику Української енергетичної біржі можна здійснювати купівлю і продаж земельної ділянки навіть під час повномасштпабної війни.

Суттєво змінилася під впливом бойових дій і географія вітчизняного ринку землі. Наприклад, до 24 лютого 2022 р. найбільше угідь продавалося у Харківській, Полтавській, Київській, Сумській, Вінницькій областях. Зараз же у лідери вийшли Дніпропетровська, Кіровоградська та Хмельницька обл.

Більше про те, чи можливо у воєнний стан зробити купівлю-продаж земельної ділянки, ви дізнаєтеся у наших менеджерів, зателефонувавши на гарячу лінію - (044)33-77-765. Також підпишіться на E-mail-розсилку та наш чат-бот по землі у Telegram.