logo-prozorro акредитований майданчик

Купівля землі під час військового стану на майданчику УЕБ

Повномасштабна війна стурбувала усіх учасників ринку, а питання вільної купівлі земельної ділянки під час воєнного стану і досі цікавить потенційних інвесторів. Однак сьогодні аукціони з реалізації або надання в оренду сільськогосподарських угідь в системі Prozorro.Sale відбуваються у звичному режимі, а економічні показники поступово виходять на «довоєнний» рівень.

Купівля земельної ділянки під час військового стану

на електронних торгах Прозоро.Продажі

Мораторій на реалізацію сільгосп земель в Україні офіційно припинив діяти 01 липня 2021 р. Однак весь цей час на ринку діяли певні обмеження, які у 2024 році нарешті було знято. Нагадаємо, що понад два роки до електронних торгів з продажу с/г ділянок допускалися лише фізичні особи-підприємці, які є українськими громадянами. При цьому один покупець міг придбати не більше 100 га угідь, які є приватною власністю. Продаж державних і комунальних с/г земель досі лишається під забороною, однак на майданчику sale.ueex.com.ua їх можна вигідно орендувати.

На вартість землі значною мірою впливає регіон її розташування. І війна ще більше вплинула на формування ціни купівлі земельної ділянки. Так, традиційно найменшим попитом серед покупців користувалися угіддя у західних областях. В той час як найвищу ціну учасники торгів на майданчику Української енергетичної біржі були готові платити за землю сільськогосподарського призначення у центрі та на сході країни. Однак під час повномасштабного вторгнення і, відповідно, дії військового стану, вартість купівлі земельної ділянки зростає по мірі віддаленості від лінії фронту. В той час як відома своєю родючістю Херсонщина частково перебуває під окупацією, частково – під постійними обстрілами ворога.

Цілком логічно, що у військовий час вартість купівлі сільгосп ділянки значно знизилася. Наприклад, з 61 700 грн. до 47 300 грн. за гектар у Київській області. Однак поступово ситуація вирівнялася і ціна 1 га продовжує стабільно зростати (до 50 тис. грн./га на Київщині).

Купівля ділянки у військовий час

на офіційному майданчику sale.ueex.com.ua

За перше півріччя 2023 року в Україні було підписано 18 215 договорів з купівлі-продажу сільськогосподарських угідь загальною площею 50,6 тис. га. Середня вартість 1 гектара при цьому склала 39 000 грн. А головне, з початком роботи ринку землі суспільство позбулося численних міфів про реалізацію аграрних земель. Їх ніхто не забирає у законних власників і не перепродує іноземцям.

Насправді у результаті проведення земельної реформи у минуле відійшли тіньові схеми і незаконні махінації, які діяли в країні десятиліттями. Усі операції з купівлі земельної ділянки під час військового стану відбуваються законно, а за ходом торгів і їх результатами можуть слідкувати усі бажаючі.

Слідкуйте за оголошенням нових аукціонів, використовуючи E-mail-розсилку і спеціальний бот майданчика УЕБ у Telegram.