logo-prozorro акредитований майданчик

Сьогодні 100 га землі купити можна через систему Prozorro.Sale

На відкриття ринку сільськогосподарських угідь чекали як пайовики, які нарешті зможуть реалізувати свій актив, так й інвестори. Згідно з чинним законодавством, купити 100 га землі мають право виключно фізичні особи, що є українськими громадянами. Реалізація угідь відбувається через систему Прозорро.Продажі, що дозволяє сформувати ринкову ціну на аграрні ділянки. Задля купівлі с/г землі ви маєте стати клієнтом одного з майданчиків Prozorro.Sale, наприклад ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Купити 100 гектар землі можуть лише фізособи

Сільське господарство, яке в усі часи було важливою складовою української економіки, протягом останніх тридцяти років перебувало в процесі деградації, а аграрні ділянки знецінювалися. Причиною цього був мораторій. Саме заборона на продаж с/г земель впливала на ефективність та продуктивність аграрної сфери.

Змінилася ситуація минулого року, коли набув чинності Закон “Про реалізацію сільськогосподарських угідь”. Згідно з ним, в Україні вперше за роки незалежності дозволяється відчужувати аграрні ділянки приватної форми власності (паї), а от державні та комунальні с/г землі залишаються під забороною продажу.

Офіційне відкриття ринку угідь відбулося 01 липня 2021 року. Варто відзначити, що вартість сільськогосподарських наділів на старті торгів була досить низькою. Наприклад, купити до 100 га землі можна було від 1000 доларів за гектар. Ця ціна є значно нижчою за середньоєвропейську, однак такий стан справ обумовлюється деякими факторами: відсутністю досвіду роботи з відповідним ринком, деградованістю українських чорноземів, досить великою кількістю пропозиції, що прямо впливає на вартість угідь. Однак експерти прогнозують поступове зростання ціни на нашу землю.

Отже, відкриття ринку угідь створює досить хороші перспективи для розвитку малих та середніх аграрних підприємств, а також забезпечує додаткові надходження до Держбюджету. При чому процес реалізації ділянок є повністю прозорим, адже відбуваються торги в системі Prozorro.Sale. Одним з основних принципів цього модуля є громадський контроль - це означає, що кожен українець може спостерігати за проведенням та результатами аукціонів, що унеможливлює використання будь-яких махінацій.

Землю в розмірі 100 га купити можна на акредитованому майданчику ТОВ УЕБ

Процедура участі в торгах, на яких можна купити до 100 гектарів землі є досить простою - для цього ви маєте бути клієнтом одного з-понад 40-ка акредитованих майданчиків, наприклад ТОВ “Українська енергетична біржа”.

Наша платформа пропонує вам швидку та якісну юридичну та технічну підтримку. Для консультації з менеджерами зателефонуйте за номером (044) 337-77-65.

Наші клієнти можуть налаштувати спеціальні земельні боти в Телеграм та Вайбер, що дозволить оперативно відстежувати появу нових лотів. Також долучайтеся до офіційної сторінки УЕБ у Facebook, де ми публікуємо актуальні новини біржі.