logo-prozorro акредитований майданчик

Металобрухт - продажу на Prozorro.Sale

Підприємства, що займаються виробництвом або експортом металургійної продукції, можуть придбати металобрухт через електронну систему аукціонів Prozorro.Sale. Ця онлайн-платформа була створена в 2015 році за ініціативою Міністерства економічного розвитку України, НБУ та міжнародної організації Transparency International.

Завдяки системі Прозорро.Продажі учасники аукціону захищені від корупційних ризиків. Процедура угоди здійснюється прозоро, що дозволяє продати металобрухт, ціна на який визначається безпосередньо в ході торгів. Участь у відкритому аукціоні дає можливість металургам придбати необхідну їм сировину в будь-якій кількості.

Куплю металобрухт за високою вартістю: як формується ціна?

За своєю характеристикою металевий лом вважається непридатним для прямого використання через знос або втрати технічних характеристик. У металобрухті виявляються також браковані і несправні вироби. Залежно від типу металу, лом поділяється на чорний та кольоровий.

За походженням лом поділяють на дві групи:

  1. Відходи, отримані в результаті господарської діяльності.
  2. Частини металевих конструкцій, отримані після демонтажу будівель і споруд (арматура, перекриття, елементи дахів).

Металобрухт можна продати для подальшої переробки. Вторинна переробка такої сировини обходиться набагато дешевше, ніж збагачення і плавка залізної руди.

На вартість металевого брухту не впливає ціна і тип готового виробу, в якому він знаходиться. Ціна формується з урахуванням наступних факторів:

  • ринкової кон'юнктури;
  • попиту на брухт всередині країни;
  • наявності в регіоні прийому сировини металургійних підприємств;
  • рівня засміченості.

Останній термін має на увазі наявність в брухті домішок у вигляді неметалічних частинок. Якщо мова йде про кольоровий брухт, то на рівень засміченості може впливати наявність у виробі дешевих чорних металів. Відповідно до загальноприйнятих стандартів, величина засміченості не повинна перевищувати 5% від загальної маси.

Придбання та реалізація металобрухту на Прозорро.Продажі

Купівля металобрухту в електронній системі аукціонів ProZorro.Sale відбувається після реєстрації учасника на торговому майданчику Української енергетичної біржі sale.ueex.com.ua. Система Прозорро.Продажі дозволяє купувати на торгах виставлені лоти, включаючи металевий лом, а також інші товари і об'єкти: приміщення, майнові комплекси та земельні ділянки.

Майданчик sale.ueex.com.ua підключений до центральної бази даних Prozorro.Sale. Продаж металобрухту відбувається шляхом автоматичної передачі даних по всім акредитованим торговим сервісам.

Порядок дій, який необхідно виконати для участі в торгах, включає такі етапи:

  1. Майбутній учасник торгів реєструється на акредитованому в системі торговому майданчику sale.ueex.com.ua. Після цього він допускається до перегляду всіх виставлених на продаж лотів. Самостійно вводити запит "куплю металобрухт", не доведеться. Кожному учаснику sale.ueex.com.ua висилаються миттєві повідомлення про появу нового об'єкта, якщо він оформив електронну підписку на категорії, що його цікавлять.
  2. Після вибору лота учасник заходить в обліковий запис і визначає розмір ставки, за якою він готовий купити металобрухт на аукціоні. Підвищення ціни лота відбувається в онлайн-режимі. Торги припиняються після трьох раундів. Переможцем аукціону стає той, хто запропонував найвищу ставку. Потім розкриваються відомості про всіх учасників торгів.
  3. Переможець аукціону підписує протокол і оплачує зазначену в протоколі вартість лота. Після цього протокол торгів публікується в системі.

Порушення правил проведення аукціону призводить до вилучення гарантійного внеску, який зобов'язані сплатити всі учасники перед початком торгів. Найбільш поширеним порушенням є відмова викупити лот.

Важливою перевагою роботи на торговому майданчику sale.ueex.com.ua вважається те, що скупка металобрухту через аукціон відбувається без попереднього оголошення складу учасників. Тобто, ніхто не може перешкоджати участі в торгах. Перемогти може лише той, хто оголосить найвищу ціну.

Особливості покупки металобрухту в системі електронних торгів

Майбутнім покупцям металевого брухту на онлайн-аукціоні важливо врахувати наступні деталі:

  • Перед виставленням ставки потрібно перевірити, що статус учасника включений. Якщо ж активний режим спостерігача, брати участь в торгах буде неможливо.
  • Аукціон проводиться в онлайн-режимі. Потрібно подбати про наявність стабільного інтернет-з'єднання.
  • Час ставки в системі лімітовано. Учаснику варто заздалегідь визначити максимальну суму, яку він готовий викласти за придбання лота.
  • На оплату придбаного в ході торгів металобрухту відводиться обмежений час. Якщо учасник не виконає цю умову, він не тільки втратить можливість купити лот, але й втратить виплачений раніше гарантійний внесок.

На торговому майданчику sale.ueex.com.ua дублюється інформація про всі аукціони, які розміщені на ProZorro.Sale. Оповіщення учасників про появу нового лоту відбувається за допомогою електронної розсилки. Учасники можуть проконсультуватися у наших менеджерів щодо подачі заявки та інших питань, що цікавлять.