logo-prozorro акредитований майданчик

Оренда земель сільгосппризначення через майданчик ТОВ УЕБ

Протягом останніх двох років відбувалося реформування сфери обігу угідь. Відповідно кардинальних змін зазнали відносини щодо оренди землі сільськогосподарського призначення. Вже сьогодні величезна кількість потенційних інвесторів має доступ до мільйонів га угідь державної, комунальної та приватної власності. Все, що потрібно зробити для оренди землі - пройти нескладну процедуру реєстрації на майданчику ТОВ “Українська енергетична біржа”, що має відповідну акредитацію та є офіційною платформою системи Прозорро.Продажі.

Здам в оренду землю сільськогосподарського призначення через офіційні торги

Ринок аграрних угідь в Україні повноцінно запрацював 01 липня 2021 року. Саме в цей день було офіційно скасовано мораторій на с/г ділянки, а інвестори отримали право на купівлю та оренду землі сільгосппризначення, що знаходиться у власності держави чи фізичних осіб.

Сьогодні вартість тимчасового використання ділянки в Україні є нижчою за середньоєвропейську. Причиною цього є майже тридцятирічна дія мораторію на сільськогосподарські угіддя. Однак більшість експертів наголошує на тому, що вартість тимчасового використання буде поступово зростати. Навіть сьогодні, через 8 місяців після відкриття ринку землі, вже спостерігається позитивна динаміка в цьому напрямі.

Загалом же під орендою угідь слід розуміти тимчасове використання (встановлене на визначений строк) ділянки з подальшими регулярними виплатами від орендаря на користь землевласника. Згідно з чинним законодавством, до сільськогосподарських наділів належать: рілля, пасовища та сіножаті, багаторічні насадження.

Регулюються відносини з оренди сільгоспземель відповідним кодексом та положеннями Закону №1444. Згідно з цими нормативно-правовими документами, інвестори можуть взяти в тимчасове користування ділянки державної, комунальної та приватної власності. Щоправда, останні виставляються на торги з оренди сільськогосподарських земель виключно за бажанням власника.

Багатьох інвесторів ще до моменту відкриття ринку угідь цікавило те, як зміниться вартість тимчасового використання ділянок. Згідно з різними статистичними даними, у 2019-2020 роках оренда 1 га землі коштувала фермеру в середньому 100-120 доларів. Безумовно, це досить низький показник, але на це впливала одна дуже вагома причина. Така ситуація склалася через те, що фермери в умовах відсутності конкуренції мали монополію на оренду угідь в конкретному населеному пункті. Тому саме підприємець і встановлював розмір орендної плати.

Сьогодні ситуація змінилася. Відтепер землевласник здає в оренду землю сільгосппризначення тому підприємцю, який запропонує найвищу ціну. Вже сьогодні експерти відзначають, що відбулося підвищення вартості тимчасового використання угідь, хоча й не значне.

Ще однією важливою подією, що кардинально змінює правила гри на ринку землі, є рішення про адміністратора торгів, яким було визначено ДП “Прозорро.Продажі”. Однойменний модуль створили українські IT-фахівці у 2016 році для боротьби з корупційними зловживаннями у сфері реалізації різного державного та комунального майна. І дійсно, за понад 5 років свого функціонування система Prozorro.Sale встигла зарекомендувати себе.

Сьогодні українці довіряють Прозорро.Продажі в першу чергу за свою простоту та відкритість. Наприклад, для участі в торгах з оренди землі сільськогосподарського призначення в Україні достатньо зареєструватися на майданчику ТОВ “Українська енергетична біржа”. При цьому будь-хто може спостерігати за ходом аукціону в режимі реального часу.

Орендувати землю сільськогосподарського призначення в Україні можна онлайн

Сьогодні майже будь-якого інвестора є право взяти в оренду землю сільгосппризначення на абсолютно відкритих торгах. Також підприємці можуть не хвилюватися за законність укладеного через аукціони Прозорро.Продажі договору, адже система унеможливлює корупційні прояви та махінації.

Для участі в земельних торгах потрібно пройти процедуру реєстрації на електронному майданчику ТОВ “Українська енергетична біржа”. Для більш швидкого знаходження потрібного вам лоту, налаштуйте наші боти в Telegram та Viber. Після цього сповіщення про появу нових торгів будуть приходити вам на смартфон.Також долучайтеся до офіційної сторінки УЕБ у Facebook, щоб мати більш детальну інформацію про майбутні аукціони.