logo-prozorro акредитований майданчик

Ціна паю землі на електронних торгах Прозорро.Продажі

З ухваленням закону «Про реалізацію та надання в оренду угідь сільськогосподарського призначення на електронних аукціонах» питання ціни паю землі стало надзвичайно актуальним. Сім мільйонів українців нарешті отримали можливість за власним бажанням розпоряджатися активом, яким їх сім’ї володіли десятиліттями. А електронна система Прозоро.Продажі зробить цей процес по-справжньому відкритим та прозорим.

Ціна паю землі на електронних аукціонах Prozorro.Sale

Останні 20 років в Україні діяла заборона на реалізацію земель сільськогосподарського призначення, яких в нашій державі нараховується 42,7 млн. га. Більшість цих угідь належать простим селянам, що отримали їх ще у 90-х роках після ліквідації колгоспів. Сьогодні загальна площа приватних паїв становить 27,7 млн. га – за статистикою земельними с/г ділянками володіють 7 мільйонів наших співгромадян. Довгий час усі вони були позбавлені законних прав продавати свої активи чи, тим більше, використовувати їх у якості застави при оформленні банківського кредиту.

До того ж, за роки мораторію ціна паю землі суттєво знизилася. Ще до офіційного запуску торгів аграрними угіддями експерти прогнозували, що спочатку вартість 1 гектара в Україні навряд чи перевищить 1 000-1 500 $ (30-45 тис. грн.). Поступово вона має збільшитися, як, наприклад, у сусідній Польщі, де відбулося справжнє економічне диво. Одразу після відкриття ринку сільськогосподарських земель за гектар покупці там сплачували також близько 1 500 $. Однак на сьогоднішній день цей показник зріс в рази – до 11 000 $. У нас також є усі шанси повторити цей успіх, адже Україна має схожі кліматичні умови та ґрунти аналогічної якості.

За даними ДП «Прозорро.Продажі», середня вартість 1 гектара землі на електронних торгах встановилася на рівні 26 400 грн. Завдяки сучасному ІТ-стартапу державні, комунальні і приватні активи легко реалізуються на зручних та доступних широкому колу покупців онлайн-аукціонах. Чим більше учасників долучається до них через спеціальні майданчики на зразок sale.ueex.com.ua, тим вищі шанси продати пай землі за ціною, що відповідатиме реальним ринковим показникам.

Купити пай землі за вигідною ціною на майданчику

ТОВ «Українська енергетична біржа»

Окрім зручності, ключовою відмінністю електронних аукціонів Prozorro.Sale є їх повна прозорість. Уся інформація про майбутні торги, їх учасників та переможців публікується у відкритому доступі. Її легко перевірити і, у разі необхідності, - оскаржити у відповідних структурах. Так само можна контролювати і перебіг земельних аукціонів, спостерігаючи за учасниками через один з акредитованих майданчиків, наприклад ТОВ «Українська енергетична біржа».

Пройшовши процедуру реєстрації, ви отримаєте доступ до десятків аукціонів, на яких можна безперешкодно купити пай землі за ціною, що задовольнить і покупця, і продавця. Підписуйтеся на земельні боти ТОВ «УЕБ» у Телеграм і Вайбер, налаштовуйте персональну E-mail-розсилку, беріть участь у торгах і перемагайте!