logo-prozorro акредитований майданчик

Проведення земельних торгів в електронній системі Prozorro.Sale

Протягом останніх тижнів Верховна Рада нарешті ухвалила остаточний порядок проведення земельних торгів. Адже вже з 01 липня 2021 р. в Україні почнуться легальні аукціони з продажу землі сільськогосподарського призначення. Їх проводитимуть в сучасному електронному форматі – це гарантує додатковий захист кожної торгової операції. До того ж, відкритий доступ до даних про продавців та покупців таких активів забезпечить прозору звітність і громадський контроль над процесом.

Земельні торги та порядок їх проведення в електронній системі Прозорро.Продажі

Закон, який нарешті дозволив українцям вільно розпоряджатися власними земельними ділянками, а також безперешкодно купувати с/г угіддя для розвитку власного фермерського господарства, уряд ухвалив ще рік тому – навесні 2020 року. Однак у дію він вступає лише зараз: для проведення земельних торгів влада мала підготувати необхідну нормативно-правову базу. До того ж, українці мали більше часу для морального усвідомлення кардинальних змін, що стосуються усього агропромислового комплексу.

Надзвичайно важливим кроком стало ухвалення законопроекту, згідно з яким державні землі сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населених пунктів, переходять у відомство місцевих територіальних громад. Прийняття рішень на місцях, скорочення кількості бюрократичних процедур, боротьба з корупцією – лише незначний перелік нововведень, що продовжать земельну реформу.

Також 24 травня 2021 р. Президент В. Зеленський підписав ЗУ «Про продаж земельних ділянок на онлайн-аукціонах». Таким чином було затверджено новий порядок проведення електронних земельних торгів через системи на зразок Prozorro.Sale. Остання має належати державі, а основні правила її роботи затверджуються Кабінетом Міністрів.

Аукціони відбуватимуться в режимі реального часу. Щоб стати їх повноцінним учасником, необхідно заздалегідь зареєструватися на одній з акредитованих платформ, наприклад, майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа».

Порядок проведення електронних земельних торгів на майданчику sale.ueex.com.ua

Говорячи про земельні торги та порядок їх проведення на платформі ТОВ «Українська енергетична біржа», варто відмітити, що до участі допускаються фізичні та юридичні особи, що є (належать) громадянами України. Поки що розмір угідь, які підлягатимуть реалізації, обмежується площею в 100 га. Через 2,5 роки цей ліміт збільшиться до 10 000 га. Учасники мають заздалегідь зареєструватися на обраному майданчику, завантажити необхідні документи, сплатити обов’язкові внески за реєстрацію та участь в аукціоні, подати власну цінову пропозицію.

Після проведення земельних торгів переможцем визнається учасник, ставка якого виявилася найбільшою. У разі наявності однакових ставок в аукціоні перемагає той, хто подав цінову пропозицію першим.

Отримати більш детальну консультацію щодо порядку проведення земельних торгів просто зараз ви можете за телефоном (044)221-32-33. Підпишіться на E-mail-розсилку, наш Viber- або Telegram-бот – вчасно отримуйте сповіщення про публікацію нових аукціонів.