logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж банківських активів

Для максимально швидкої виплати коштів вкладникам реалізація активів банку, що ліквідується, здійснюється суб'єктами господарювання, залученими Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Головна мета даної процедури — отримання коштів для погашення заборгованості банку, що був визнаний неплатоспроможним. Порядок відчуження та реалізації майна проблемних банків визначений Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» в останній редакції від 19.11.2016 року. Активами банку, що потрапляють на реалізацію через систему ProZorro.Продажі найчастіше є:
  • Цілісні майнові комплекси;
  • Рухоме майно — транспортні засоби (легкові, вантажні та інкасаторські автомобілі), офісна та побутова техніка та інші основні засоби;
  • Нерухоме майно — офісні приміщення, житлові приміщення, земельні ділянки, складські та промислові приміщення;
  • Права вимоги за кредитними договорами, укладеними з фізичними або юридичними особами.
Починаючи з 2017 року продаж активів банків, які були визнані неплатоспроможними, виконується виключено лише через систему ProZorro sale. Назва проекту говорить сама за себе — архітектура ProZorro.Продажі витримана на базових принципах усієї родини Прозоро. Це, перш за все, відкритість та прозорість усіх процесів, швидкість та ефективність, централізація даних, можливість здійснення громадського контролю, а також розширення кола потенційних покупців.

Механізм продажу активів неплатоспроможних банків

Продаж банківських активів здійснюється за типовою схемою аукціону Прозоро, з тією різницею, що на відміну від зворотнього аукціону ProZorro, ProZorro sale — аукціон класичний, де торги ідуть на підвищення ціни, а переможець визначається за найвищою ціною із всіх запропонованих. В усьому іншому відмінності майже відсутні, а торги виконуються в шість кроків:
  1. Оголошення про проведення торгів — публікується на обраному Майданчику та дублюється на всіх акредитованих;
  2. Приймання пропозицій, обговорення умов;
  3. Внесення пропозиції із закритою ціновою пропозицією;
  4. Безпосередньо самі торги — три раунди по три хвилини;
  5. Визначення переможця, складання та підписання протоколу торгів та відкриття інформації про торги;
  6. Продаж — проведення оплати, підписання договору та оприлюднення підписаного договору в строки, передбачені чинним законодавством.
Для того, щоб забезпечити долучення максимальної кількості зацікавлених покупців, оголошення про продаж активів банку оприлюднюється не менш, ніж за 21 робочий день до запланованої дати аукціону. В разі, коли аукціон проводиться повторно, інформація оприлюднюється не менш, ніж за 10 робочих днів до торгів. Аукціон, в якому зареєструвався лише один учасник вважається таким, що не відбувся.
Слід зауважити, що початкова ціна торгів, на яких відбувається реалізація активів банку, що визнаний неплатоспроможним, не може бути встановлена нижче оцінюваної вартості. Оцінювана вартість визначається незалежними експертами.
Бажаємо вам вдалих торгів!