logo-prozorro акредитований майданчик

Як продати сільгосп землю через аукціони Прозорро.Продажі

Україна належить до категорії індустріально-аграрних держав. Тому й не дивно, що с/г угіддя є одним із найцінніших ресурсів у нашій країні. У поточному році в Україні нарешті скасовано дію мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Проходять аукціони з реалізації аграрних угідь на майданчиках торгової системи Прозорро.Продажі, одним із яких є ТОВ “Українська енергетична біржа”. Реєструйтеся на платформі sale.ueex.com.ua та беріть участь у відкритих земельних торгах.

Особливості продажу сільськогосподарської землі в Україні

Мораторій на обіг сільськогосподарських угідь в Україні діяв протягом останніх 30 років. Заборона на продаж сільгосп землі призвела до низки негативних тенденцій:

  • неефективне використання аграрних угідь - більше 5 млн власників паїв здавали свій актив в оренду й отримували за це мізерні кошти. Ще близько 2 млн “пайовиків” самотужки обробляли свої ділянки з використанням найпримітивніших технологій;
  • тінізація галузі - офіційно в Україні діяла заборона на продаж сільськогосподарської землі. Однак це дало поштовх до розвитку чорного ринку угідь в нашій державі;
  • недоотримання держбюджетом мільярдів гривень доходу від укладення угод купівлі/продажу сільськогосподарської землі.

Саме сукупність вищеназваних проблем стала причиною прийняття урядом Закону №552-IX. Згідно з цим нормативно-правовим документом, з 01 липня поточного року в Україні офіційно скасовано дію мораторію на обіг аграрних угідь.

Однією із головних вимог українського суспільства до новоствореного ринку землі було недопущення його монополізації. Для цього влада внесла відповідні зміни до вищезгаданого закону. Тому поки що ринок сільськогосподарської землі буде діяти з деякими обмеженнями:

  • з 01 липня поточного року право участі в земельних торгах мають лише фізособи українці. Для них встановлено ліміт на власність - не більше 100 га;
  • з 01 січня 2024 року учасниками земельних торгів стануть юридичні особи, що створені згідно з чинним законодавством України та бенефіціарами яких є українці. Максимальне право власності на угіддя для цієї категорії складатиме 10 000 га.

На майданчику ТОВ “Українська енергетична біржа” ви знайдете безліч аукціонів з продажу сільськогосподарських земель. Окрім угідь, на торгах УЕБ реалізується величезна кількість інших активів - нерухомість, транспортні засоби, металобрухт тощо.

Продаж сільгосп землі через майданчик ТОВ “Українська енергетична біржа”

Практика проведення торгів в електронному форматі є досить поширеною в усьому світі. У 2016 році такий шлях обрала й Україна. За цей час у системі Прозорро.Продажі вже проведено 430 тис. аукціонів, загальний дохід від яких складає понад 59 млрд грн. Саме завдяки онлайн-торгам було вкотре доведено, що в Україні створено всі необхідні механізми для справедливого функціонування економіки.

Як продати сільгосп землю через майданчик ТОВ “Українська енергетична біржа”? Пройдіть процедуру реєстрації на платформі sale.ueex.com.ua, сплатіть обов’язкові внески, надішліть необхідні документи та зробіть ставку.

Нагадуємо про спеціальні земельні боти УЕБ в Telegram та Viber. Налаштовуйте їх та отримуйте швидкі повідомлення про нові торги угіддями. Також долучайтеся до офіційної сторінки ТОВ “Українська енергетична біржа” у Facebook, щоб бути в курсі останніх новин біржі.