logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж земельних ділянок у період воєнного стану

на майданчику УЕБ

Враховуючи нинішню ситуацію в країні, багато учасників ринку шукають відповідь на питання, як оформити продаж земельної ділянки під час воєнного стану. До вільної реалізації сільськогосподарських угідь українці йшли довгих 30 років. А менше, ніж за рік, після запуску електронних аукціонів з купівлі-продажу землі, в країні розпочалася повномасштабна війна. Про те, чи діє в Україні заборона на продаж земельних ділянок під час воєнного стану, та як купувати землю на аукціонах Prozorro.Sale, розповідають фахівці майданчика Української енергетичної біржі.

Продаж приватної земельної ділянки під час воєнного стану

на торгах Прозорро.Продажі

За два роки роботи ринку в Україні було укладено більше 37 700 угод з продажу земельних ділянок, у тому числі у період воєнного стану. Причому землевласники активно використовують для цього майданчики системи Prozorro.Sale. Адже у цьому випадку ви застраховані від недобросовісних покупців. Та і в цілому електронні земельні аукціони допомагають уникнути незаконних маніпуляцій і зловживань. Сумарна площа реалізованих угідь сільгосппризначення за цей час склала 110,5 тис. га. Середня вартість 1 гектара при цьому фіксується на позначці 35 200 грн.

Повномасштабна війна змістила фокус уваги зі східних та південних територій на центр і захід країни. Найбільше зростання ринку під час війни спостерігається в Одеській, Житомирській і Волинській областях. За перше півріччя 2023 року найбільшу кількість договорів було підписано у Хмельницькій і Вінницькій областях – 1623 і 1341 відповідно. За обсягами реалізованих площ лідерство утримують Дніпропетровська (5 940 га) і Полтавська області (3 912 га).

Станом на кінець червня 2023 року вартість продажу 1 гектара земельної с/г ділянки під час воєнного стану на Prozorro.Sale склала 39 тис. грн., в той час як у 2022 році вона становила 34 тис. грн. Найбільше зростання спостерігається Львівській (58 тис. грн.) та Херсонській областях (37 тис. га).

Загалом починаючи з 01 липня 2021 р. найбільший обсяг сільськогосподарських угідь вдалося продати у Миколаївській, Дніпропетровській і Житомирській областях – 50 га і більше. Найдорожчі угоди були укладені у Миколаївській (2,7 млн. грн.), Львівській (2,6 млн. грн.), Київській областях (2,2 млн. грн.).

Продаж земельної ділянки в період військового стану

на аукціонах майданчика sale.ueex.com.ua

В Україні продаж земельних ділянок на акредитованих майданчиках Прозорро.Продажі триває і під час війни. На рівні з орендою ці угоди забезпечують вітчизняним землевласникам пристойний прибуток. А з 01 січня 2024 р. участь у земельних торгах можуть приймати і великі гравці (юридичні особи), яким одночасно дозволяється купувати до 10 000 га приватних сільськогосподарських угідь.

Разом з усією системою Prozorro.Sale, майданчик Української енергетичної біржі швидко адаптувався до нових умов продажу земельних ділянок в умовах воєнного стану. Також вже у березні 2023 року кількість укладених угод на ринку оренди державних та комунальних сільгосп угідь зросла практично до довоєнного рівня. При цьому кінцева вартість лотів збільшувалася у кілька разів.

У підсумку, реформа усієї системи земельних відносин в Україні зробила цю сферу безпечною та вільною від корупції. Водночас Міністерство аграрної політики повідомляє, що під час воєнного стану було скасовано 51 тис. договорів з купівлі-продажу земельної ділянки. Це вважається недоотриманим прибутком, розмір якого оцінюється фахівцями у 4,2 млрд. грн.

Загалом протягом двох років завдяки онлайн-торгам, взяти участь у яких усі бажаючі можуть на акредитованих майданчиках на зразок sale.ueex.com.ua, землевласники в Україні отримали 1,7 мільярди гривень прибутку. В цілому ж за цей період було проведено 6 400 успішних аукціонів, на яких вдалося реалізувати 2 700 га аграрних угідь.

Також під час воєнного стану електронні торги на майданчиках Прозорро.Продажі, у тому числі з продажу земельних ділянок, принесли їх організаторам 10 млрд. грн. прибутку. За перший рік повномасштабного вторгнення тут було проведено більше 18 000 успішних е-аукціонів.

З усіма питаннями, які стосуються продажу земельної ділянки під час війни, звертайтеся до консультантів майданчика УЕБ - (044)33-77-765. Для пошуку привабливих активів скористайтеся нашою E-mail-розсилкою та спеціальним чат-ботом у Telegram.