logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж землі в Україні і ціна за гектар у 2022 році на Prozorro.Sale

З початком продажу землі її ціна в Україні хоч і повільно, але зростає. Незважаючи на те, що вартість 1 га в нашій державі поки що лишається практично найнижчою у Європі, прогнози експертів є досить оптимістичними. А якщо виключити з цього рівняння корупційну складову, нам цілком до снаги повторити досвід сусідньої Польщі. Де за 15 років ціна гектара сільськогосподарських угідь зросла в 10 (!) разів.

Ціна продажу землі в Україні у 2021 р. на електронних аукціонах Прозоро.Продажі

Поки що ринок землі працює з певними обмеженнями. Так, купувати ділянки дозволяється тільки фізичним особам (за наявності українського громадянства), а їх сумарна площа не повинна перевищувати 100 га. Однак, не зважаючи на це, в системі Prozorro.Sale постійно оголошуються нові аукціони, а вартість укладених угод збільшується в геометричній прогресії.

Згідно чинного законодавства, продаж землі в Україні відбувається на електронних торгах Прозоро.Продажі. Це дозволяє звести нанівець будь-які старання старих чиновників грати за колись встановленими правилами. Такі аукціони повністю відкриті – і для учасників, і для громадськості. В процесі продажу землі її ціна формується за результатами наявного попиту і пропозиції. Тобто навіть шалені статки чи присутність корисних зв’язків у владних колах не гарантують перемоги у торгах. Тут не вдасться вибити собі пільги чи якісь додаткові знижки. А кінцева вартість ділянок встановлюється шляхом чесного конкурентного змагання.

Усього від моменту запуску ринку на електронних майданчиках на зразок ТОВ «Українська енергетична біржа» вже оголошено 4 500 земельних аукціонів. Середня ціна за гектар у 2021 р. склала близько 37 тис. грн., загалом же продаж землі в Україні приніс у державну скарбничку 358,6 млн. грн. Сумарна площа лотів, що підлягають реалізації, наразі перевищує 60 тис. га, а їх початкова вартість оцінюється у 1 200 000 000 грн.

Найбільше операцій з купівлі сільськогосподарських угідь було проведено у Сумській та Харківській областях. Також згідно зі статистикою продажу землі в Україні у 2021 р., найбільша ціна встановилася на ділянки у Київській області – 52 700 грн./га. 40 тис. грн. і більше покупці готові платити за гектар угідь у Черкаській і Івано-Франківській областях.

Продаж землі і її ціна на електронному майданчику sale.ueex.com.ua

Система Prozorro.Sale складається зі спеціального модуля, який відповідає за технічну сторону проведення аукціону, та близько 40 акредитованих майданчиків, таких як ТОВ «Українська енергетична біржа». Саме останні проводять усю роботу з учасниками. Лише через офіційний майданчик можна взяти участь у торгах з продажу землі, дізнатися ціну 1 гектара та обраного лота в цілому. Подібні сервіси забезпечують здорову конкуренцію між учасниками, від чого власник/розпорядник ресурсу тільки виграє.

Підпишіться на нашу щоденну E-mail-розсилку, спеціальні боти у Telegram і Viber – швидко отримуйте актуальну інформацію про публікацію нових аукціонів.