logo-prozorro акредитований майданчик

Купити землю в Україні у воєнний час

на платформі Української енергетичної біржі

Після 24 лютого 2022 р. життя всіх українців докорінно змінилося, а продаж землі в Україні під час військового стану опинився під загрозою. Певний час реформа, яка готувалася роками, була поставлена на паузу. Однак наша країна швидко адаптувалася до кризових умов. І у 2024 році, через два роки після повномасштабного вторгнення, продаж землі в Україні активно триває навіть під час війни.

Продаж землі в Україні у воєнний час в електронній системі Prozorro.Sale

Після 30 років бурхливих суперечок і політичних маніпуляцій, у 2021 році в Україні нарешті запрацював відкритий земельний ринок. Майже три роки на онлайн-аукціонах Прозоро.Продажі фізичні особи-підприємці можуть вільно купувати сільськогосподарські угіддя – за умови, що їх сукупна площа не перевищує 100 га. А з 01 січня 2024 р. до торгів на спеціалізованих майданчиках, таких як sale.ueex.com.ua, приєдналися і великі агрохолдинги. При цьому кінцевому бенефіціару дозволяється одночасно володіти угіддями площею до 10 000 га.

Якщо проаналізувати ринок, то можна впевнено стверджувати, що продаж землі у воєнний стан в Україні відбувається достатньо активно. Вже у червні 2022 року тут успішно завершувалися 40% аукціонів. А кінцева вартість ділянок у ході конкурентних змагань зростала на 300%.

Завдяки кардинально новому підходу до процесу реалізації земель сільгосппризначення цю сферу нарешті позбавили корупційної складової. На е-аукціонах Прозорро.Продажі усі учасники мають рівні шанси на успіх. А укладені угоди з продажу с/г землі під час війни в Україні є прозорими та безпечними.

Військові дії безпосередньо впливають на динаміку земельних торгів. Адже тепер вартість ділянки залежить не лише від географічного положення, а й віддаленості від лінії фронту. І якщо до 2022 року найнижчу ціну на аграрні угіддя фіксували на заході країни, то сьогодні фермери не поспішають купувати нерухомість у Херсонській, Чернігівській та Сумській областях.

Продаж землі в Україні під час військового часу на майданчику УЕБ

Під час військового стану у 2022 році в Україні було укладено 42 тис. угод з купівлі-продажу сільськогосподарської землі, а середня вартість 1 га за цей період склала 52,5 тис. грн. Попри все, стрімке зростання цін спостерігалося у Донецькій області – з 27 тис. грн. (грудень 2021 року) до 245 тис. грн. (грудень 2022 року). В той же час найвищу ціну за гектар покупець сплатив у Івано-Франківській обл. – 293 тис. грн. Також найбільше учасники електронних аукціонів готові платити за ділянки у Київській (213 тис. грн./га), Львівській (108 тис. грн./га), Житомирській областях (89 тис. грн./га).

Завдяки продажу землі під час війни в Україні на електронних торгах Прозоро.Продажі землевласники мають змогу отримати прибуток. А цінні активи реалізуються на умовах чесної прозорої конкуренції. Щоб завжди знати актуальну інформацію про оголошення нових торгів, підпишіться на нашу електронну розсилку та спеціальний чат-бот у Телеграм.